Miracol de alegeri: cum a crescut prezența deși s-au împuținat alegătorii

Cheia alegerilor parlamentare din 11 decembrie a fost prezența foarte mică. Foarte mică în comparație cu orice, în primul rând cu alegerile prezidențiale de acum doi ani, ceea ce, în opinia oricui, a dus la dezastrul PNL. Și, firește, dezastrul PNL, condus chiar mai dezastruos decât la alegerile locale.

Să le luam pe rând urmând ca, în perioada următoare să citiți o analiză detaliată a ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale în Galați, cu defalcări pe cartiere, plus o analiză „la sânge” a performanțelor competitorilor politici.

Consider că un asemenea demers este absolut necesar pentru a înțelege nu doar ce a fost la parlamentare ci și comportamentul actual al partidelor.

Despre prezență:

În România, prezența la vot a fost de 39,72%, cu 8,45% mai mică decât la alegerile locale.

În județul Galați, prezența la vot a fost de 38,82%, cu 7,12% mai mică decât la alegerile locale.

În municipiul Galați, prezența la vot a fost de 39,89%, cu 0,57% mai mare decât la alegerile locale.

Procentul e foarte aproape de media pe țară, cu doar 0,17% în plus, dar mult sub așteptările partidelor care au chemat alegătorii la urne, mult sub așteptările presei, însă cu 2,28% mai mare decât la alegerile locale.

Numai că și cu prezența asta e un schepsis. Pe întreg municipiul, da, prezența a fost mică. Numai că în unele cartiere a fost mai mică, chiar mult mai mică decât în altele. Priviți graficul. Ce are procentul scris cu roșu este o prezență mai mică decât media pe municipiu. Cea mai mică prezență a fost în cartierele Micro 40 = 27,70%, cu aproape 4% mai mică decât în vară, Micro 13B = 33,84%, Micro 38 = 35,61% și Micro 39 = 35,78% ( dar și în Aurel Vlaicu, Barboși, Filești, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Traian Nord, Valea Orașului și în Zona Veche.

O prezență mai mare am avut în Mazepa ( I și II ) = 49,59%, în Centru = 48,37% și în Țiglina II = 44,86% ( și în Gară, Micro 14, Micro 16, Micro 17, Micro 18, Piață, Port, Siderurgiștilor Vest și în Tiglina I ). Click pe imagine pentru a mări.

 

Dar cum a fost la alegerile locale?

Haideți să vedem cum a scăzut și crescut, defalcat pe cartiere, prezența la vot în comparație cu alegerile locale. Creșteri sunt aproape peste tot, cu câteva excepții.

Scăderea semnificativă e în Micro 40, de la 31,12% la alegerile locale ( cea mai mică din oraș ) la 27,70% la parlamentare ( la fel, cea mai mică din oraș). Mai sunt scăderi și în Barboși, de -2,88%, în Filești, de -1,44% și în Traian Nord, de -0,21%, dar scăderea din Micro 40 este semnificativă în primul rând ca mesaj politic.

Micro 40 și Fileștiul sunt ( mai exact, au fost ) cartiere controlate electoral de echipele lui Durbacă. Nu întâmplător, sunt cele mai defavorizate cartiere ale Galațiului, împreună cu Barboșiul. La oamenii ăștia chiar nu mai ține niciun fel de promisiune. Nu doar la alegători ci și la echipele de campanie. 27% e un pic mai mult de un sfert. Asta înseamnă că aproape trei sferturi dintre cei care locuiesc în Micro 40 nu au ieșit la urne nici atrași de promisiunile PSD și nici împinși de oamenii lui Durbacă.

Cele mai mari creșteri ale prezenței au fost în Centru, de la 41,61% la 48,37% ( +6,76% ) și Mazepa, de la 43,27% la alegerile locale la 49,59% ( +6,32% ). Creșteri de peste 4% au mai fost în Micro 16, de la 38,59% la 42,96% și în Siderurgiștilor Vest, de la 36,49% la 40,78%. Cele mai mici creșteri ale prezenței la vot au fost în Micro 13B, de doar 0,09%, în Port, de 0,51% și în Zona Veche, de 0,81%.

Dacă-mi permiteți o observație, scăderea prezenței la alegerile parlamentare față de cele locale și cele mai mici creșteri sunt în cartierele mai defavorizate, mai sărace. Nu că cei din Țiglina sau Mazepa ar fi cu mult mai bogați dar diferențele între nivelurile de trai sunt vizibile, ca să zic așa, din stradă.

Concretizarea în votul politic a prezenței e interesanta, face însă obiectul unui material distinct. Click pe imagini pentru a mări.

Dar astea sunt procentele, care se obțin raportând numărul celor prezenți la numărul celor de pe listele electorale. Esențial este numărul de alegători câștigați, respectiv pierduți, de la alegerile locale din iunie până la alegerile parlamentare din decembrie. Cel mai mare număr de alegători câștigați vine din cartierul Aurel Vlaicu ( +655 persoane ), din Mazepa ( + 593 de persoane ) și din Micro 16 ( +519 persoane ) iar cel mai mic din Micro 13B, +10 persoane. Click pentru imagine pentru a mări.

Curiozitatea e la cartierele care pierd alegători. Cel mai mare număr de alegători pierduți e în Țiglina I = -434 persoane. Apoi e Micro 40, cu -427 de persoane.

Dar stați un pic, de unde până unde, Țiglina I pierde 427 de alegători dar crește la prezență cu 2,63%, de la 40,52% la 43,15%?

Răspunsul e poznaș. E din cauza unei dinamici multiple. Pe de o parte, avem o dinamică a numărului alegătorilor înscriși pe listele electorale, care este influențat permanent de numărul decedaților, al celor care împlinesc 18 ani și al celor care se mută.

Pe aceste liste, la locale am avut 260.903 persoane iar la parlamentare au fost 256.931 persoane. Cu diferențe semnificative între cartiere dar cu o trasătură comună ( și cam tristă pentru oraș ) Creșteri ale numărului de alegători ( adică un plus de adulți ) avem în doar 4 cartiere: Zona Veche, de la 12.805 alegători la 13.342 = +537 și câteva creșteri minuscule, de câte 9 alegători în Barboși, 2 alegători în Filești sau 11 alegători în Micro 13B. Click pe imagine pentru a mări.

În rest, scăderi cât cuprinde, între minus 750 alegători în Aurel Vlaicu și minus 14 alegători în Valea Orașului. Ca să spun așa, este formula grafică a depopulării cartierelor orașului, a pierderii adulților sau și a vârstnicilor. Luați aminte!

Cealaltă zonă de dinamică este determinată de listele suplimentare. Pe aceste liste suplimentare au fost, la alegerile locale din vară, în cele 176 de secții de votare din municipiul Galați, 1.541 persoane. La alegerile parlamentare, au fost 2.103 persoane. Iată și distribuția pe cartiere a acestor alegători care au votat pe liste suplimentare: ( click pe imagine pentru a mări )

Problema voturilor nule nu mai este chiar atât de spinoasă ca la alegerile locale. De data aceasta, la alegerile parlamentare, am avut mai puține voturi neatribuite politic. Și, foarte important, am avut departajarea între voturile nule și cele albe. Cele albe sunt foarte puține, ( 393 la Senat si 402 la Camera Deputaților ). Le-am inclus în procentajul evaluat.

Ideea este că la alegerile parlamentare ( ca și la locale, dealtfel ) numărul voturilor de protest, căci votul alb și votul anulat, cu multe ștampile, reprezintă un protest, diferă între Camera Deputatilor și Senat.

Iată situația acestora, defalcată pe cartiere. Cea mai mare pondere a furioșilor o avem în Filești. E unul din cele mai neglijate cartiere ale Galațiului. Și la Camera și la Senat, proporția voturilor de protest este de peste 6%. În rest, peste 5% am avut la Senat, în Micro 16, tot la Senat, în Micro 38 și la Camera Deputaților, în Țiglina I. Cele mai mici proporții sunt în Mazepa, la Gara și în Micro 20, de 3,30%, 3, 31% și de 3,50%.

Ca să zic așa, calitatea ofertei electorale la alegerile parlamentara a fost mai bine primită la alegerile parlamentare decât la cele locale, unde cel mai mic procent de voturi nule a fost în Port, la voturile pentru primar, de 3,59% iar cel mai mare a fost în Barboși, pentru Consiliul Local, de 10,78%. Click pe imagine pentru a mări.

Însă, ca să mai atrag odată atenția asupra caracterului unui om politic, la alegerile din vară, dl Ciumacenco a acuzat numărul mare de voturi nule. Pentru alegerea primarului, au fost 4.750 de voturi nule. Multe, e adevărat. Însă la alegerile europarlamentare din 2014 au fost 5.476 voturi nule și nu țin minte ca PNL să fi făcut mare scandal. Și nici PDL-ul nu a făcut mare scandal, deși a avut 4.515 voturi, adică mai puține decât numărul voturilor nule. Iar PNL-ul, în municipiul Galați, la alegerile europarlamentare, a avut 5.667 voturi. Click pe imagine pentru a mări.

La alegerile prezidențiale au fost 3.535 de voturi nule, și iarăși nu am avut probleme. Iar acum, la parlamentare, au fost 4.346 de voturi nule la Camera Deputaților ( cu doar 9% mai putine decât la votul pentru primar din vară ), unde a candidat dl Ciumacenco și, deși numărul voturilor nule este aproape identic, nu a mai avut nimic de comentat. Iar la Senat, numărul voturilor nule a fost de 4.290. Click pe imagine pentru a mări.

 

= va urma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s