Harta salariilor bugetarilor. Cu întrebări și răspunsuri.

Cred că demența creșterilor salariale din aceasta campanie electorală vine dintr-o trunchiere masivă a datelor. Nimeni nu vrea ( și mulți nici nu știu ) să prezinte situația așa cum este. Nici partidele și nici presa. Partidele, pentru că nu prea le folosește pe linie electorală iar presa, well … cel mai probabil pentru că abundă de habarniști leneși. Poate și pișcotari.

În prima hartă aveți distribuția teritorială a câștigului salarial mediu brut lunar, pentru anul 2015. Datele sunt luate din INSSE Tempo Online, seria de date FOM107E. Nu sunt salariile. Sunt câștigurile salariale, adică și sporurile. Societatea vorbeste despre câți bani primesc oamenii, presa vorbește despre câți bani ar vrea oamenii să primească iar opoziția ( de data asta cea roșie; o fac și galbenii când le convine ) vorbește despre câți bani vor primi oamenii.

Revenind, în prima hartă avem distribuția salariului mediu brut. Al tuturor salariaților. Și a celor de la stat și a celor de la privat. Evident, se observă cu ochiul liber că salariații din Timiș au primit, în 2015, cu mai mult de 500 de lei decât gălățenii. Adică un sfert. Suma trecuta în dreptul fiecărui județ este însoțită de un procent. +25% cazul Timișului, -17% în cazul Vasluiului. Este raportarea câștigului salarial din județul respectiv față de media națională, de 2.335 de lei. Chenarul albastru înseamnă că în județul respectiv se câștigă peste media națională. Procentul arată cu cât. 13 județe sunt în situația asta, dar nu toate au fost conduse de PNL în formă continuată. Gorj, Dolj, Constanța, chiar n-au treabă cu PNL-ul. Dacă e chenar roșu, înseamnă că acolo se câștigă sub media națională. Sunt 26 de județe în situația asta. Și, ce chestie, nu toate au fost conduse de PSD în formă continuată. La Vaslui, da, așa e. La Teleorman da. Însă Călărași e un fost fief PNL. Alba, deasemenea. Bihorul, ce să mai vorbim.

Iar dacă e verde, acolo se câștigă în marja mediei naționale. Sunt doar două județe în situația asta: Oltul și Mureșul.

Sunt ultimele date disponibile pe INSSE. Anul 2015. Climaxul guvernarii PSD.

Personal, am niște emoții în a folosi datele INSSE preluate din Revisal. Pregătesc un material mai amplu pe tema asta. Dar e singura sursă de date disponibilă și pe asta o folosim. Pentru că, uite, INSSE zice că „repartizarea salariaților pe județe s-a realizat în funcție de localitatea în care aceștia își desfășoară activitatea”. Or, „localitatea în care aceștia își desfășoară activitatea” nu este întotdeauna și cea de domiciliu. Am spus, problema e în studiu, revenim, poate chiar în cursul acestei săptămâni.

Sumele din prima hartă includ și situația bugetarilor. Aia pe care pesediștii i-ar și cotonogi dacă ar îndrăzni să refuze creșterile salariale. În opinia mea, sunt trei mari categorii de bugetari: învățământul, sănătatea și administrația. Am pregătit câte o hartă pentru fiecare.

Uite, a doua hartă: a câștigurilor salariale brute lunare în învățământ pe anul 2015. Ce e cu chenar albastru înseamnă că în învățământ, în județul cu pricina, s-a câștigat în anul 2015 peste media câștigurilor salariale din județul respectiv. Sunt 34 de județe în care, în anul 2015, salariații din învățământ au câștigat, în medie, mai mulți bani decât media celorlalți. La Galați, cu 15% în plus. În Satu Mare, cu 28% în plus. În Ialomița, wow, cu 54% în plus. Mai pe românește, oricât de puțin ar câștiga profesorii de acolo, ei sunt mai bine plătiți, în medie, decât pălmașii. Asta pentru cei care vorbesc despre respectul pentru profesie. Sunt și județe în care situația e invers: Brașov, Sibiu, Dolj, Ilfov, județe în care profesorii sunt plătiți, în medie, cu mai puțini lei decât sunt plătiți ceilalți salariați din județ.

Ce mă șochează este diferența enormă între județele cu cel mai mare câștig salarial în învățământ, Argeșul, Timișul, Iașiul, Ialomița și județul Vâlcea, unde e cel mai mic. De la 3.358 lei la 1.654 lei e … dublu!

Și altă explicație pentru situația statistică nu am decât sporurile. Pe această hartă vedem, de fapt, cât de bătrâni sunt profesorii, că prin vechime adaugi la salariu și cât de gros e teancul de diplome și specializări în temeiul cărora mai primești ceva procente la salariu. Dap, masteratele și doctoratele.

Și e și explicația pentru care în rândul cadrelor didactice se vede, de foarte multe ori, frustrare: O medie de 3.000 de lei nu înseamnă că toți câștigă 3.000 de lei. Nici pe departe. Dar înseamnă că pentru fiecare cadru didactic plătit cu 1.500 de lei ( brut ) e un alt cadru didactic plătit cu 4.500 de lei ( tot brut ).

Repet, principala sursă a inegalității câștigului salarial în învățământ, între județe, nu poate fi decât sporul de vechime. Adică vârsta celor de la catedră.

Harta 3. Situația câștigului salarial brut lunar în sănătate. Pe anul 2015. La fel, raportat la câștigul salarial mediu al celorlalți salariați din județ. Aici, lucrurile sunt mai echilibrate. 18 județe ( cele cu chenar albastru ) sunt peste medie dar diferența nu mai este chiar atât de mare. Adică da, uite, personalul medical din Brăila a fost plătit în 2015 cu +18% mai mult față de restul angajaților din județ. La fel în Bihor, tot cu +18%. Singura diferență care „sparge graficul” este în Ilfov și este o diferență în minus, de -43% față de câștigul salarial al tuturor angajaților în Ilfov.

Iar marja dintre cel mai mare câștig salarial în sănătate și cel mai mic, între București    ( 2.782 lei ) și  Giurgiu ( 1.776 lei ) este de 37% și nu de 100%, ca în cazul câștigului salarial în învățământ, între Argeș și Vâlcea.

INSSE nu specifică dacă e vorba doar despre câștigul salarial mediu brut în Sănătate în sistemul public sau dacă e vorba și despre privat dar, să zicem că sunt integrați și cei din privat. În acest caz, teoretic, la stat ar fi vorba de și mai puțini bani, media fiind trasă în sus de ce bani sunt plătiți ( teoretic mai bine ), la privat.

Și, de departe, preferata mea, harta 4. Situația câștigului salarial brut lunar în administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public pe anul 2015. La fel, raportat la câștigul salarial mediu al celorlalți salariați din județ. Aici avem un dezechilibru total între categoriile de bugetari, însă repartizat uniform pe hartă.

Cu excepția Ilfovului, unde cei din administrație câștigă, în medie, mai puțin decât restul lumii, peste tot în țară avem în administrație salarii mult mai mari.

În Satu Mare vorbim de dublu. În Galați, Suceava și Sălaj, mai mari cu peste 80%. Dacă în cazul învățământului erau 4 județe cu salarii mai mari de 3.000 de lei și în cazul sănătății nu era niciunul, în cazul administrației avem trei județe cu sub 3.000 de lei, dar cu foarte puțin sub acest prag ( Ilfovul, 2.801, Giurgiu 2.933 lei și Teleormanul, tot cu 2.933 lei ) și 5 județe ( Galați, Timiș, Dolj, Satu Mare și Cluj ) cu peste 4.000 de lei lunar.

Aici am o întrebare pentru gălățeni: mai țineți minte, acum exact o lună, inadmisibil-de-celebrul-domn Hoștiuc era adulat în presa locală pentru că, vai, ce i-a mai zis-o primarului Pucheanu.

I-a zis-o foarte prost, punând și niște cifre care n-au nicio legătură cu situația din teren. Și a fost adulat așa, că bine a făcut că i-a rupt fâșul pesedistului, deși o analiză cu cifre puse din burtă mai rău strică. La naiba, super-profesionistul nici n-a știut că, uite, câștigul salarial mediu brut lunar în administrație în 2015 în Galați e locul trei în țară: 1. București 5.681 lei, dar acolo e administrația centrală, 2. Timiș 4.172 lei, 3 Galați 4.160 lei.

Că uite care e problema pe care dl Hoștiuc nu a văzut-o iar presa locală n-are de unde să o știe, dacă n-o dă nimeni pe facebook: da, e adevărat că Galațiul este subdevoltat, în comparație cu Timișul. Dar e subdezvoltat în condițiile în care cei care lucrează în administrație în Galați primesc cu doar 12 lei mai puțin decit Timișul. Practic, în administratie, câștigul salarial din Timiș și Galați e identic. La performanțe, însă, da, sunt diferențe.

Asta era știrea.

Deși, mă gândesc că în situația asta dna Rogojină nu prea mai putea să îi reproșeze unui ales în 2016 situația salariilor din 2015. Sau ar fi putut, că omu’ oricum e pesedist și nu are bască. ( a, dna Rogojină, să știți că pe INSSE sunt publicate separat date despre salariile din mai multe ramuri economice. Începând cu servicii și terminând cu distribuția apei, industrie, agricultură, HORECA, etc. Știu și eu, poate îl rugați pe dl Filimon să se uite, măcar o dată în viață, pe situațiile INSSE și să va povestească ce e pe acolo. )

Revenind, și Vasluiul e subdezvoltat, dar acolo salariile din administrație sunt cu peste 700 de lei mai mici, deși nu-s atât de mici ca-n Sănătate.

Și uitați-vă la Teleorman: 2.933 lei. E cu 1.200 de lei mai puțin decât în Timiș.

În încheiere, să vină și problema grea, pe care o atribui complezenței cu care mașina roșie a tratat universitățile private:

Eu văd pe hărțile astea nu doar distribuția sporurilor de vechime. În diferențele dintre câștigurile salariale din diferite județe pe aceeași categorie eu văd în primul rând distribuția masteratelor și a doctoratelor luate din fabricile de diplome.

Văd cât de ușor a fost pentru un mare număr de oameni să obțină un master/ doctorat în administrație. În primul rând la privat. Văd cât de greu e de obținut un echivalent în medicină. Și văd cât de mare ar fi cererea de mastere/ doctorate în zona pedagogică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s