Cabinetele parlamentarilor gălățeni. Un bussines de milioane

De la începutul actualei legislaturi, din decembrie 2012 și până în vara acestui an, cabinetele parlamentarilor gălățeni au costat 1,5 milioane de euro.

Mai exact, 3.361.169 lei pe salarii și 3.648.666 lei cheltuieli de funcționare = 7.009.835 lei.

Am făcut acest calcul în urmă cu câteva săptămâni. Prima întrebare a fost hei, dar pe ce s-au dus banii ăștia?! Câtă hârtie au putut să cumpere de banii ăștia și, la naiba, câți angajați au acești domni și doamne la cabinetele parlamentare din circumscripție?

Așa că am citit, atât cu mare atenție dar mai ales cu sentiment, cu înțeles, cu dicție,  lista cheltuielilor decontabile, afișată atât pe site-ul Senatului cât și pe site-ul Camerei Deputaților, am punctat 29 de întrebări și le-am trimis la Senat, în cazul celor doi senatori cu colegii în municipiu, Eugen Durbacă și Paul Ichim și la Camera Deputaților, în cazul deputaților Victor Paul Dobre, Eugen Chebac, Ștefan Viorel și Florin Pâslaru.

Biroul relații publice al Senatului României a răspuns și le mulțumesc celor de acolo pentru promptitudine. Redau mai jos, integral, răspunsul primit de la Senat, cu precizarea că Biroul relații publice al Camerei nu a răspuns, încă. Ambele solicitări au fost transmise acum mai puțin de zece zile. Până la alegeri este timp să ajungă și răspunsul de la Camera Deputaților.

Ce este de înțeles din răspunsul Senatului?

Păi, uite, Eugen Durbacă are mai puțini angajați pe cabinet, 3 persoane, dar îi plătește mai bine decât Paul Ichim, care împarte aceeași sumă la 5 persoane. Media salariului la liberali e de 1.000 de lei iar la Durbacă e de 1.750 lei.

Interesant e că uite așa ne dăm seama la ce sunt buni parlamentarii: plătesc, din banii statului ( cel puțin ) o parte din chiria, utilitățile și din alte cheltuieli de la sediul partidului lor drag.

Că putem să calculăm: Durbacă dă 67,77 lei, 25% din chiria sediului. Asta înseamna că pentru chiria sediului de la BR-uri, unde este și cabinetului senatorului Durbacă, partidul plătește „uriașa” suma de 271 lei. De fapt, ALDE plătește mai puțin, că se scad banii de la cabinetul lui Durbacă și, probabil, cei de la cabinetul lui Bogdan Ciucă. Hei, o sută și ceva de lei lunar, ultracentral, pentru ditamai sediul … dar da, poate e ca la ANL, că au sub 35 de ani de viata parlamentară. Merge …

Și este de apreciat ( dar e ușor ciudat ) că PNL nu îi cere lui Paul Ichim bani de chirie. Însă îl pun să plătească gazul, curentul, salubritarea, apa și canalizarea. Și, calculând sumele pe baza cotelor părți, aflăm cât a dat PNL într-o lună din primăvara lui 2015 pentru sediul din Universității pe gaze ( 1.569 lei ) , electricitate ( 631 lei ), salubritate ( 93 lei ), apă și canalizare ( 112 lei ), telefon fix ( 272 lei ) [ mi se pare mișto că și George Stângă dă pe site-ul personal același număr de telefon cu cel al senatorului Ichim; o fi fost vreo premoniție ) și internet ( 197 lei )

Foarte tare e suma de 6,53 lei plătită de Durbacă ( dar banii sunt decontați de Senatul României ) pentru apă și canalizare în luna de studiu din 2015. 6,53 lei ar fi costul unui metru cub de apă sau aproape. Trei oameni ( angajații de la cabinet ) au tras apa la baie de 100 de ori, într-o lună. Fiecare câte o dată pe zi. Față de Eugen Durbacă ( 73 de ani ), consider că e o aroganță și mă bucur că îi devoalez, printre picături, pe inconștienți 😉

În rest, în 2015, luna mai, nici senatorul Durbacă și nici senatorul Ichim nu au decontat bani pentru reparații, n-au dat bani pe cărți ( dar ce așteptări aveați ), ziare sau reviste ( oricum, parlamentarii le știu pe toate ), nu au plătit niciun anunț în presă ( e o categorie de cheltuieli pe care senatul o acoperă ), și nu au expediat nimic prin poștă.

E timpul, deci, să ne întrebăm ce naiba au făcut cei 8 angajați, 3 la Durbacă și 5 la Ichim, pentru că înafară de stat la căldurică, tras apa și vorbit la telefon, nu se vede că ar fi făcut altceva. Au navigat pe internet? Asta ca să nu ne mai mirăm de potopul de comentarii de pe facebook și nu numai.

Dar sumele mari, în zona 1.000 de euro ( și ceva, în cazul Durbacă ) sunt însă cheltuite cu furniturile, materiale birou, consumabile computere, materiale gospodărești.

Sunt date însumate, așa că nu știm dacă a fost vorba despre 80 de topuri de hârtie, două săpunuri, 500 de pizza sau orice altceva ar mai intra la categoriile respective.

Deși, recunosc, ar fi interesant dacă s-ar dovedi că un senator din Galați a cumpărat, lunar, câte 80 de topuri de hârtie. În cazul ăsta s-ar pune întrebarea: ce ați făcut cu hârtia? Ați trimis scrisori alegătorilor? Cum?! Că nu aveți cheltuieli poștale!

Caz în care sper să nu fi fost atât de proști încât să fi printat mii de scrisori cu conținut unic, să le scaneze pe fiecare în parte și să le trimită pe email. Sper.

Faza dură nu este în mai 2015 ci în mai 2016. O frumoasă lună de campanie electorală, pentru alegerile locale. Că de aia am cerut situațiile din mai 2015 și mai 2016: pentru a putea face o comparație.

Și iată: în mai 2016 nu mai avem deconturi pentru curent, gaze, apă șamd.

Explicații posibile impuse de logica mea din Micro 18.

  1. Echipa senatorială a fost ocupată cu campania partidului și nu a avut timp de hârtii. Ar fi nasol. Dacă faceți politică, aș zice să o faceți înafara programului.
  2. Echipa senatorială a fost ocupată cu campania partidului, fiind în concediul legal de odihnă.Ar fi și mai nasol, pentru că dacă echipa senatorială ar presta în campania partidului și în noiembrie, va fi obligatoriu să fie în concediu fără plată, adică fondul de salarii să fie zero iar asta se va vedea pe site-ul Senatului și va fi scandal.
  3. Echipa senatorială a fost ocupată cu campania și nici nu a mai trecut pe la sediu => implicit nu au mai consumat utilități, deci nu au mai avut ce plăti. Dar atunci cum mama naibii au avut cheltuieli de organizare + funcționare de 5.697 lei la cabinetul lui Durbacă și 5.677 lei la cabinetul lui Ichim?!

Pentru că singurele deconturi făcute în mai 2016 și la Ichim și la Durbacă sunt astea, otova, fără precizarea facturii sau a destinației explicite a banilor. E aiurea, dar nu e interzis.

Poate că, citind aceste rânduri, vă gândiți că îi dau o mână de ajutor lui VP Dobre în complicată misiune de a explica cotonogeala pe care a avut-o cu ( încă ) senatorul Paul Ichim.

Nu e deloc așa.

Pentru că, în acest moment, cheltuielile cabinetului senatorial Ichim sunt publice dar cele ale dlui Dobre nu.

Zău, chiar nu am pretenție de la pesediști. Că-s pesediști. Că uite, dl Viorel Ștefan ar obține un număr de mandate mai mare chiar și decât numărul nevestelor lui Tăriceanu, ceea ce e o performanță în sine. Deci nu am pretenții de la candidații roșii.

Dar am de la candidații galbeni care îl susțin pe Cioloș. Că transparența e mișto, da’ la altu’.

UITE ȘI O LEAPȘĂ

până când răspunde Camera Deputaților, domnule Dobre, nimeni și nimic nu vă împiedică să vă faceți publice cheltuielile pe cabinet, eventual într-un mod și mai detaliat.

Înțeleg că mai candidați odată. Este, deci, o oportunitate minunată să vă justificați banii primiți de la Camera Deputaților pentru cabinetul parlamentar.

Evident, nu sunteți obligat să faceți acest demers de asumare și de transparență da’ chiar nu va pică mustața dacă o faceți. Ar putea să va pice procentele, dar nu și mustața.

Leapșa este și spre presă: nimeni și nimic nu vă oprește ca, între două scoateri din context, să puneți sub nasul candidaților un formular de genul:

Subsemnatul, candidat la alegerile parlamentare, dacă voi câștiga un mandat de derutat sau de senator, promit ca în fiecare lună să public evidența detaliată a cheltuielilor pe cabinetul parlamentar. Daca n-o fac, o să-mi coacă și-o să-mi curgă. Așa să-mi ajute Sf Mc Transparența!

Revenind, avem ( de fapt, nu mai avem 7 milioane de lei, bani cheltuiți pentru 5 senatori, 12 deputați și în jur de 50 de angajați ai cabinetelor parlamentare.

Asta în condițiile în care urlăm că pornirea căldurii în 36.000 ( ?! ) de apartamente costă 6 milioane de lei.

Și în condițiile în care suma cheltuită cu cabinetele parlamentare din Galați în actuala legislatură ar fi trebuit să fie mai mare: timp de 11 luni, între iulie 2013 și mai 2014 inclusiv, între închiderea cabinetului parlamentar al Aurel Nechita ( PSD ) și deschiderea cabinetului parlamentar al Laurei Marin ( PSD ), acolo nu s-au consumat fonduri. La fel, din iulie 2014 și până în prezent, cabinetul parlamentar al lui Dan Nica ( PSD ) nu a mai consumat fonduri. În fine, la cele 7 milioane ar mai trebui adăugate și sumele din lunile iulie, august, septembrie, octombrie și noiembrie anul acesta, pentru cabinetele celor 5 senatori, date care încă nu sunt afișate pe senat.ro și sumele din lunile septembrie, octombrie și noiembrie aferente cheltuielilor pentru cabinetele deputaților.

În fine, haideți să desfacem cadoul și să vedem cine-s campionii cheltuielilor, pe cele două categorii: salarizarea personalului și a colaboratorilor:

Bibliografie

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s