Marius Stan: „dărâmi și câștigi” ( dar nu peste tot ) + alte observații după alegerile locale

În analiza rezultatului alegerilor locale, am văzut distribuirea forțelor electorale pe cartiere. Cred că este nevoie de mai mult. Cartierele nu sunt egale. Nici ca suprafață, nici ca număr de locuitori și nici ca preocupări. Pe urmă, mai sunt întrebări de genul: de ce a câștigat Stan în Micro 18? Cum a câștigat Durbacă în Micro 40? Sau, preferata mea, „la ce i-a folosit lui Ciumacenco promisiunea cu 3 metri cubi de apă rece gratis?

Haideți să vedem cum s-au desfășurat ostilitățile pe secțiile de votare, că e delicios.

În ceea ce înseamnă votul pentru primar, lucrurile sunt mai nuanțate. 

Mai puțin în cazul lui Eugen Durbacă. Nu știu cum vrea să devină senator din nou dar la locale nu a câștigat decât 5 secții. Aceleași 5 secții de votare ( 46, 140, 154, 159 și 161 ) câștigate și de lista ALDE pentru Consiliul Local. În 8 secții de votare Durbacă a fost pe locul 2, în 16 a fost pe locul 3 iar în 145 de secții de votare a fost pe locul 4.

Dar să vedem și ce secții de votare a câștigat Eugen Durbacă. Pe rând: secția de votare 46. E în Port. Acolo sunt două cămine: Dima și Fii 1 și Dima și Fii 2. Dima este numele proprietarului firmei de pază WBC. Iar legătura cu Cristian Dima, candidat ALDE, este una de familie. În secția de votare 46, ALDE a luat 144 de voturi la Consiliul Județului ( și a câștigat secția ), 136 de voturi la Consiliul Local ( și a câștigat secția ) iar Durbacă a luat 150 de voturi ( și, firește, a câștigat secția ).

Secția de votare 140 este în Filești. Acolo, Durbacă a luat 61 de voturi și i-a surclasat pe Pucheanu ( 29 de voturi ), Ciumacenco ( 25 de voturi ) și Stan ( 15 voturi ). La fel, ALDE a câștigat Fileștiul și la Consiliul Județului și la Consiliul Local.

Iar secțiile de votare 154, 159 și 161 sunt în Micro 40. Caișilor, Năruja, Victor Papillian. N-au căldură, nu au apă caldă, nu au apă rece, nu au joburi, nu au pensii  dar au votat Eugen Durbacă. Încă o dată. Să facem sau să nu facem o legătură cu ajutoarele sociale și șeful Agenției de plăți și prestații sociale?

Marius Stan a câștigat 22 de secții de votare. În 49 de secții de votare a fost pe locul 2, în 75 de secții de votare a fost pe locul trei iar în 23 de secții de votare a fost pe locul 4. Performanța lui Stan ( sau contraperformanța ) trebuie analizată mai în detaliu.

Cred că principala controversă publică ( au fost și altele, mai puțin ieșite în presă ) a mandatului lui Stan a fost dărâmarea garajelor. Marius Stan a dărâmat o parte din garajele de la Ancora și lucrarea a încremenit așa de doi ani. Blocurile din jurul bateriei de garaje de la Ancora sunt arondate secțiilor de votare de la școala 28, unde Stan a pierdut grav. S-a clasat al treilea. Blocurile cele mai apropiate de ruinele garajelor sunt arondate în secția de votare 6. Stan a avut 110 voturi și a fost al treilea iar câștigătorul secției a avut 174 de voturi.

Stan a mai dărâmat garaje și lângă Liceul Pedagogic.  Cele mai apropiate blocuri de ruinele rămase sunt arondate secției de votare 131. Din nou, Stan a pierdut grav. S-a clasat al treilea, cu 116 voturi, cu Durbacă suflandu-i în ceafă ( Durbacă a avut 105 voturi ) iar câștigătorul a avut 156 de voturi.

Stan a dărâmat garaje și lângă Penny, în Micro 18. A câștigat 4 din cele 5 secții de votare din cartier. În secțiile de votare în care sunt arondate blocurile din imediata vecinătate a garajelor dărâmate în care a promis că face parc a primit 350 de voturi, iar următorii clasați au fost Ciumacenco, cu 240, Pucheanu, cu 222 și Durbacă cu 87 de voturi.

Stan a dărâmat și bateria de garaje de la Școala 29/ Liceul Economic. A pierdut cartierul ( în Micro 19 s-a clasat pe locul 2, la aproape 300 de voturi în spatele lui Pucheanu ) dar singura secție de votare pierdută de Pucheanu în Micro 19 a fost câștigată de Stan și este secția de votare la care sunt arondate blocurile U1, U2, U3 și F2, de lângă fosta baterie de garaje, înlocuită cu un loc de joacă ( mic ) și o parcare ( neocupată ).

Învățătură de minte: dărâmi și câștigi, dar nu la moșii din Centru și din Tiglina, care, în ceea ce privește garajele, trăiesc în cu totul altă lume. Au cultul garajului și cred că asta ține mai mult de ifos personal decât de utilitate privată.

Și mai am de spus ceva legat de comportamentul gălățenilor din Dunărea: în mandatul lui Stan au fost reabilitate termic câteva blocuri de la intrarea în oraș. Subiectul a fost dezbătut în presa locală. Stan a pierdut în secțiile de votare în care sunt blocurile reabilitate termic. A câștigat însă în două secții de votare în care sunt arondate blocurile de lângă cele reabilitate. Asta înseamnă că gălățenii de acolo nu au fost mulțumiți de ceva.  Preț, calitate, zgomot … ceva.

Nicușor Ciumacenco a câștigat 57 de secții de votare, a fost pe locul 2 în 62 de secții de votare, pe locul 3 în 45 de secții de votare și pe locul patru, depășit simultan și de Pucheanu și de Stan și de Durbacă, în 6 secții de votare.

Aici aș vrea să evaluăm impactul promisiunii electorale de a furniza apă rece gratuit nevoiașilor. Pentru asta, să luăm lista asociațiilor de proprietari și a blocurilor cu apă rece tăiată, de pe site-ul Apă Canal și să vedem cum anume a performat Ciumacenco în secțiile de votare unde sunt arondate blocurile cu apa rece tăiată.  Blocurile respective sunt arondate în 50 de secții de votare. Ei bine, Ciumacenco a promis că dă apă rece gratis iar oamenii au reacționat: l-au votat pe Ionuț Pucheanu.

Din cele 50 de secții, Pucheanu a câștigat 28, Ciumacenco 13, Stan 7 și Durbacă 2.

Învățătură de minte: nu contează doar promisiunea ci și credibilitatea celui care o face.

Ca să vă fie clar: promițând apă rece gratis, Ciumacenco a ieșit pe locul 2 în secția de votare la care este arondat celebrul bloc G4 de pe Laminoriștilor, unde apa rece este tăiată încă de pe vremea când Dumitru Nicolae era primar iar Nicușor Ciumacenco, viceprimar.

Deși a avut un număr mai mic de voturi decât partidul, Ionuț Pucheanu a câștigat 91 de secții de votare. Și cu asta am spus aproape tot. Mai adaug că Pucheanu a ieșit pe locul doi în 50 de secții de votare și pe locul trei în 30 de secții de votare.

Ca surpriză, în secția de votare 126, din Țiglina II, Pucheanu și Ciumacenco au avut același număr de voturi: 133, împărțind locurile 1/2 . La fel s-a întâmplat și în secțiile de votare 76, 83 și 88, unde Pucheanu a avut același număr de voturi cu Ciumacenco ( 115, 125, respectiv 90 de voturi ) și au fost la egalitate pe locurile 2/3.

Ideea e ca în cele 57 de secții de votare câștigate, Nicușor Ciumacenco a avut în fața lui Pucheanu o medie de 30 de voturi pe secție. Cea mai mare diferență în favoarea lui Ciumacenco a fost în secția de votare 3, din Mazepa: 87 de voturi ( 212 voturi Nicușor Ciumacenco vs 125 de voturi Ionuț Pucheanu ) iar cea mai mică a fost de 1 vot, în secția de votare 36, din zona veche a orașului ( Nicușor Ciumacenco 140 de voturi vs Ionuț Pucheanu 139 de voturi ).

Invers, în cele 91 de secții de votare câștigate, Ionuț Pucheanu  a avut în fața lui Nicușor Ciumacenco o medie de 31 de voturi pe secția de vot. Cea mai mică diferență a fost în secția de votare 4, din Mazepa, de 1 vot ( 125 voturi Ionuț Pucheanu vs 124 de voturi Nicușor Ciumacenco ) iar cea mai mare diferență a fost în secția de votare 49, din Țiglina II, de 113 voturi ( 231 voturi Ionuț Pucheanu vs 118 voturi Nicușor Ciumacenco ).

În votul pentru Consiliul Județean, PSD  câștigat toate cartierele. Dar nu a câștigat chiar toate secțiile de votare. În ordinea de pe buletinul de vot, ALDE a câștigat 5 secții de votare, a fost pe locul 2 în 33 de secții, pe 3 în alte 70 și pe 4 în celelalte 67 secții de votare.

UNPR nu a câștigat nicio secție de votare și a fost pe locul 2 în doar 8 secții. Pe locul 3 a fost în 63 de secții și pe locul 4 în 102 secții de votare.

PNL a câștigat 9 secții de votare, la votul pentru Consiliul Județului, în 120 de secții a fost pe locul 2, în 38 a fost pe trei, deci depășit fie de UNPR fie de echipa lui Durbacă și în 67 de secții a fost pe locul 4, adică a pierdut atât în fața ALDE cât și a UNPR.

Lista PSD pentru Consiliul Județean a câștigat în 161 de secții. În 13 a fost pe locul doi, depășiti fie de ALDE fie de PNL iar într-o singură secție de votare a fost pe locul 3, depășiți și de PNL și de ALDE. Este vorba despre secția de votare nr 22, care cuprinde zona de case dintre strada Brăilei/ BR-uri și Piața Centrală și care a fost câștigată de ALDE.

Am avut și egalități: egalitate la locul 1/2 între PSD și PNL ( 125 de voturi fiecare ) a fost în secția de votare 113, din Siderurgiștilor Vest, egalitate la locul 2/3 a fost în secția de votare 60, din Micro 19, între PNL și ALDE ( 68 de voturi fiecare ), egalitate la locul 3/4 a fost în secția de votare 5, între UNPR și ALDE ( 65 de voturi fiecare ), secția de votare 115, între PSD și PNL ( 71 de voturi fiecare ) și secția de votare 158 ( 68 de voturi fiecare ), între PNL si UNPR.

Și la Consiliul Local, ALDE a câștigat 5 secții. Dar nu fix cele 5 câștigate la CJ. Una nu coincide. Aceeași secție 22 despre care vorbeam mai sus, și care a fost câștigată de lista PNL pentru Consiliul Local. Lista ALDE pentru Consiliul Local a fost pe locul 2 în 22 de secții de votare ( mai puțină susținere decât lista ALDE pentru Consiliul Județului ), pe locul 3 în 56 de secții de votare ( la fel, mai puțină susținere în comparație cu lista pentru CL ) și pe locul 4 în 89 de secții de votare. Ceea ce mi se pare un pic ciudat, pentru că oamenii din fruntea listei ALDE au fost aceeași și la județ și la municipiu, Durbacă și Dima.

UNPR nu a câștigat nicio secție (e singurul partid „mare” care nu a câștigat nicio secție de votare nici la Consiliul Județului și nici la Consiliul Local. ), a fost pe locul 2 în 9 secții de votare, pe locul 3 în 81 de secții de votare și pe locul 4 în 84 de secții de votare.

Ca și observație: diferența între ALDE și UNPR la votul pentru Consiliul Județean a fost de 1.299 de voturi și a scăzut la votul pentru Consiliul Local la 440 de voturi.

Față de votul pentru Consiliul Județean, lista pentru Consiliul Local a PNL a câștigat un număr dublu de secții de votare: 18. În 10% dintre secțiile de votare, PNL a bătut PSD-ul. PNL s-a clasat pe locul 2 în 118 secții de votare, pe locul 3 în 29 de secții de votare și pe 4, depășit și de UNPR și de ALDE, într-o singură secție de votare: SV 54 din Micro 21.

PSD a câștigat 150 de secții, în 19 secții a fost pe locul 2 și în 3 secții a fost pe locul 3.

Și la votul pentru Consiliul Local am avut egalități. Egalitate la locurile 1/2 a fost între PNL și PSD în secția de votare 38 ( 132 de voturi fiecare), în secția de votare 167 ( 113 voturi fiecare) și în secția de votare 175 ( 119 voturi fiecare ).  Egalitate la locurile 2/3 a fost între ALDE și PNL în trei secții de votare: secția de votare 28 ( 75 de voturi fiecare ), secția de votare 45 ( 97 de voturi fiecare ) și secția de votare 151 ( 90 de voturi fiecare ) și între PNL și UNPR într-o singură secție de votare, 79, cu câte 82 de voturi fiecare .

Dacă e cu sănătate, analiza comportamentului electoral al alegătorilor și candidaților va urma, după alegerile parlamentare.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s