Cum, unde și cu ce rezultate s-a purtat bătălia între partide și proprii candidați

E timpul să trecem la finețuri. Am văzut comportamentul principalilor competitori electorali ( Durbacă, Stan, Ciumacenco și Pucheanu, ALDE, UNPR, PNL și PSD ) în raport unii cu ceilalți și în repartizarea rezultatelor pe cartiere. Vă propun să le studiem performanțele electorale în comparație cu propriile partide. Asta pentru a vedea cum au funcționat „mașinăriile” de partid, organizațiile din cartiere.

Eugen Durbacă/ ALDE. ( Ordinea este cea de pe buletinele de vot )

Remarcabil este că Eugen Durbacă nu a mai fost „locomotiva” aia de putere maximă, care să ia un scor mult peste partid. Durbacă a fost SUB partid în mai mult de jumătate din oraș și PESTE partid în rest. În Barboși, Filești, Micro 21, Micro 39 și în Micro 40, Durbacă a fost și peste lista pentru CL și peste lista pentru CJ. În Micro 13B, Micro 14, Micro 18, Micro 38, Piață și Port, Durbacă a fost doar peste lista pentru Consiliul Local. Diferențele din fiecare cartier sunt însă prea mici ( cea mai mare în minus este în Aurel Vlaicu, față de lista pentru CJ: -111 voturi și cea mai mare în plus e în Micro 39: +52 față de lista pentru CL ) pentru a le pune pe seama unui refuz generalizat al propriilor alegători, pe o trădare, nici măcar generalizată sau pe o înțelegere subterană cu contracandidații. Adică, dacă a „vândut”, a „vândut” tot, nu doar voturile pentru primar. În varianta asta, a „dat” cam același număr de voturi și pentru primar și pentru lista de CL și pentru lista de CJ, unor contracandidați diferiți. Ca ipoteză, a dat un număr de voturi unui candidat la primărie ( poate Stan, poate Ciumacenco, că ei au avut peste partide ) și un număr aproximativ egal  de voturi au mers la unul sau mai mulți candidați independenți la CL, respectiv CJ. E o variantă destul de puțin spre deloc probabilă, însă, dacă o poate face cineva, doar cu o mașină de vot extrem de bine organizată o poate face. Iar Durbacă conduce o asemenea mașină.

Marius Stan/ UNPR

Cel mai clar caz: Marius Stan și-a bătut propriul partid peste tot, la diferențe de sute de voturi pe cartier. În total, 7.058 voturi PESTE lista de CL ( din care cu siguranță au venit o parte însemnată a voturilor pentru candidații independenți pentru Consiliul Local ) și 7.347 voturi PESTE lista de CJ ( din care au venit o parte însemnată a voturilor pentru candidații independenți pentru Consiliul Județean ). Diferența vine, așadar, în primul rând din opțiunea propriilor alegători pentru candidați independenți ( Vreme, Rodeanu, Butunoiu pentru CJ, etc ), din numărul de voturi anulate și din trădare ( sau înțelegeri ).

Ca observație post-electorală, absorbția UNPR de către PMP, cu o concretizare valabilă în teorie în interiorul Consiliului Local ( și al celui județean ), nu are efect și la primărie; dacă, repet, dacă aceasta comasare ar fi avut loc ÎNAINTE de alegeri, și dacă, repet, dacă, s-ar fi concretizat cu susținerea lui Marius Stan de către ambele partide, strict aritmetic, Marius Stan ar fi fost astăzi primar. Stan a avut 19.856 voturi + 4.315 voturi, cât a avut Cătălin Cristache = 24.171 în timp ce Ionuț Pucheanu a avut 23.378.

E doar aritmetică. În politică însă, e mai complicat și, cel mai probabil, numărul de voturi ar fi fost diferit, pentru că, cel puțin o parte din electoratul lui Cristache a fost un electorat clar anti-Stan la fel cum cel puțin o parte din electoratul lui Stan este antibăsist încă din 2012.

Revenind, ar mai fi de găsit o explicație în cazul diferențelor ( în cazul UNPR foarte mici ) între numărul de voturi obținut pe cartiere de listele pentru Consiliul Local și cel județean. Lista UNPR pentru Consiliul Județean a fost ușor peste lista pentru Consiliul Local în Centru, Micro 21, Țiglina 1, Port și în Gară. Aș pune acest aspect pe seama faptului că o parte din alegătorii UNPR au preferat să voteze candidați independenți atât la Consiliul Local ( Bogdan Rodeanu, Simona Vreme ), cât și la cel județean ( Dorin Butunoiu )

Cel de-al doilea candidat care a obținut un scor general peste partid este Nicușor Ciumacenco. Și nu doar general dar, spre deosebire de Eugen Durbacă și la fel ca Marius Stan, Nicușor Ciumacenco a fost peste partid în toate cartierele, la ambele liste. Diferența între Ciumacenco și PNL e mai mică ( mai puțin de jumătate ) decât cea dintre Stan și UNPR. Cu toate angajamentele populiste de campanie, Ciumacenco nu a crescut atat de mult peste partid încât să depășească, a treia oara, candidatul susținut ( și ) de PSD, așa cum au fost Marius Stan în 2012 și Paul Ichim, la Senat, la alegerile pierdute traumatizant de Ciumacenco în toamna lui 2012.

Ca și în cazul Stan – UNPR, și în cazul Ciumacenco – PNL, am suspiciuni serioase că cel puțin trei candidați independenți la consiliile local și județean au determinat diferența generală și din fiecare cartier atât între Ciumacenco și listele de partid cât și între listele de partid pentru cele două consilii. Egalitate perfectă între cele două liste a fost doar în Valea Orașului ( 235 la 235 ) și în Filești ( 16 la 16 ) iar lista pentru Consiliul Județului a depășit ( cu puțin ) lista pentru cel local doar în Gară, Mazepa, Port și Țiglina II.

 

În fine, cel care ( dintre cei patru mari ) a avut un comportament de vot atipic prin proporții, este chiar câștigătorul, Ionuț Pucheanu. Cu excepția Fileștiului, unde Pucheanu a avut 2 voturi în fața listei PSD pentru Consiliul Local, peste tot, partidul și-a bătut măr propriul candidat la Primărie. Cea mai mare diferență în voturi a fost în cartierul Aurel Vlaicu ( -498 voturi, -17,10%, între lista PSD pentru Consiliul Județului și Ionuț Pucheanu ) iar în procente în Siderurgiștilor Vest ( -122 de voturi adică -21,55% ); practic, în Siderurgiștilor Vest unul din cinci votanți PSD fie a votat cu un alt candidat la primărie fie și-a anulat votul, iar cea mai mică diferență a fost -41 de voturi în Gară iar în procente în Țiglina I, unde doar 7,28% dintre votanții PSD au ales pe altcineva la primărie.

Un alt cartier cu o diferență mare între lista PSD și Ionuț Pucheanu a fost Micro 18, -21,53%. Întâmplător sau nu, și Siderurgiștilor Vest și Micro 18 sunt cartiere câștigate de Marius Stan.

Mai am de făcut o comparație: nu pe zonă ci pe ani.

În 2012, Marius Stan a câștigat primăria fiind membru PNL și candidat USL, cu 59.614 voturi. Tot atunci, Nicușor Ciumacenco, independent, a obținut 34.604 voturi.

Și-acum, țineți-vă bine: după patru ani de … mi-e greu să-i spun dar hai s-o fac, opoziție, Nicușor Ciumacenco, ajuns între timp la PNL, a obținut 22.273 voturi. 12.331 de gălățeni ( 35,63% dintre cei care l-au votat în 2012 pe independentul Ciumacenco acum, fie au stat acasă fie au votat pe altcineva pentru primărie. 

Marius Stan, ajuns între timp la UNPR ( la data alegerilor ), a pierdut 39.758 voturi, două treimi din cât a avut în 2012. Însă nu ar fi corect să comparăm UNPR cu USL. Pentru că, dacă adunăm voturile primite acum de Ionuț Pucheanu, candidatul PSD ( 23.378 voturi ) cu cele primite acum de Eugen Durbacă ( care, cel puțin declarativ l-a susținut pe Stan în 2012 ) 13.181 = 36.559. Destul de aproape de pierderea de 39.758 față de 2012.

dacă e să mă întrebați pe mine, erodarea personală a lui Marius Stan a fost de 3.199 voturi, 5% din cât a avut, în numele USL, în 2012.

Iar data viitoare vom vedea și de ce.

Va urma

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s