Din ce cartiere ale Galațiului și-au luat partidele voturile

Despre Galați, de la începutul democrației, s-a spus că este un oraș roșu. Stânga, cu fundament profund comunist, a câștigat alegerile locale de fiecare dată. 

Însă e timpul să ne privim cu alți ochi. Mai limpezi. Pentru asta, vă invit să vedeți de unde și-au luat competitorii electorali voturile, care sunt cartierele fief ale fiecăruia și să încercăm să înțelegem și de ce candidații au câștigat ( sau au pierdut ) în cartierele orașului, influențând rezultatul final.

În ceea ce înseamnă alegerea primarului, am analizat, cu rezultatatele înregistrate în fiecare cartier, performanțele electorale directe ale principalilor 4 candidați: Ionuț Pucheanu a câștigat mandatul în urma votului pe întreg orașul, însă în unele cartiere a ieșit pe locul doi. La fel, Nicușor Ciumacenco, a ieșit pe locul doi  în clasamentul general, dar, deși a câștigat în câteva cartiere, sunt câteva în care a ieșit pe trei. Marius Stan, a ieșit pe trei dar asta nu l-a impiedicat să câștige trei cartiere. Iar Eugen Durbacă a câștigat două cartiere dar asta nu l-a ajutat să urce mai sus de locul patru.

În graficul de mai jos, aveți distribuția voturilor pentru fiecare  din cei patru candidați în cartierele orașului.

Eugen Durbacă ( coloana albastră ) a câștigat în Micro 40 ( deloc surprinzător ) și în Filești.

Marius Stan ( coloana roșu închis ) a câștigat cartierele Micro 17, Micro 18 și în Siderurgiștilor Vest.

Nicușor Ciumacenco a câștigat mai degrabă în partea centrală a orașului: Centru, Mazepa I și II, Zona Veche dar și în Piața Centrală, Port, Traian Nord și în cartiere cu o proporție mult mai mare de blocuri, Aurel Vlaicu, Micro 13B, Micro 14 și, ca element de interes, în Barboși.

Ionuț Pucheanu a câștigat clar Micro 19, Micro 20 și Micro 21 ( zona Dunărea ), Micro 16, Micro 38, Micro 39, Gara și cele două Țigline. Pucheanu este, clar, preferatul gălățenilor care locuiesc la bloc.

Ca observații, într-o primă evaluare, Marius Stan l-a bătut pe Ciumacenco și în Micro 19, Micro 20 și Micro 21, unde candidatul PNL s-a clasat pe locul 3 dar Ciumacenco l-a depășit pe Stan în Micro 38, Micro 39 și Micro 40, unde fostul primar s-a clasat pe locul 4. Iar în Micro 40, Ciumacenco a pierdut cartierul, în fața lui Durbacă, la o diferență de doar 23 de voturi.

… asta ca să nu se mai întrebe nimeni la ce-a fost bună promisiunea de campanie cu apă rece gratuită. Dacă în zona centrală și în Mazepa I și II, Ciumacenco a fost cumva aproape de scorul partidului, promisiunile de apă rece gratis, transport gratis ( și poate și alte elemente de “organizare” a campaniei i-au adus lui Ciumacenco voturi mult peste partid în cele mai sărace zone ale orașului.

Deasemenea, pare ciudat că Marius Stan a câștigat Siderurgiștilor Vest. Doar pare. Nu uitați cât de aproape este stadionul Oțelul și, mai ales, nu uitați de șantierul de pe Saligny.

La alegerea consiliilor local și județean, situația este mult mai puțin nuanțată. Roșu ( aproape ) peste tot.

Lista ALDE pentru Consiliul Local a câștigat doar în Filești. Locul 2 în Micro 40, ultimul loc ( din cei 4 mari actori electorali în 9 cartiere și constant locul 3 in cealaltă jumătate de oraș, depășind, acolo unde nu a fost pe locul 4, de regulă, UNPR-ul.

UNPR-ul ( roșu închis ), nu a câștigat niciun cartier și s-a plasat fie pe locul 3 fie pe locul 4.

PNL  a câștigat, la diferențe foarte mici, trei cartiere de dimensiuni minuscule sau minime în tabloul general al orașului: Barboși, Traian Nord și Centru. Pentru claritate: da, e adevărat că PNL a câștigat Centrul dar numărul de voturi obținute de PNL în Centru reprezintă doar 3,23% din numărul de voturi obținut de PNL în restul orașului, unde liberalii au obținut constant locul 2, cu excepția Micro 39 si Micro 40, unde a fost pe locul 3.

Dacă-mi permiteți o observație, PNL  și-a pierdut “aderența” la elita orașului. ( Nu c-ar fi avut-o cu adevărat vreodată integral ). Din Centrul elitist au obținut 623 de voturi iar din zona lumpen-proletară a orașului, Micro 40, au primit 693 de voturi, cu 70 de voturi mai mult decât în Centru.

PSD-ul a pierdut ( la mustață ) Centrul, Traian Nord,  Fileștiul și în Barboși și a câștigat, la o altă mustață, Micro 40 ( la o diferență de doar 38 de voturi ). În rest, a cam defilat, chiar la diferențe care depășesc 30% ÎN PLUS față de locul 2.

Însă la Consiliul Județului, PSD-ul a zdrobit tot ce-a mișcat. Lista PSD pentru județ a câștigat TOATE cartierele municipiului, cu excepția notabilă dar minusculă a Fileștiului, câștigat de echipa lui Eugen Durbacă.  De remarcat rezultatul PSD pentru Consiliul Județului în Micro 19 și Micro 20, aproape dublu față de PNL, care s-a plasat pe locul 2 în aproape toate cartierele orașului, cu excepția Fileștiului, și în Micro 39 și Micro 40, unde s-a clasat pe locul 3.

Lupta pentru locurile 3-4 s-a dat între ALDE și UNPR și a fost câștigată, la un scor destul de strâns, de ALDE, dar trebuie remarcat că UNPR-ul a trecut în fața ALDE în câteva cartiere mari ( Aurel Vlaicu, Mazepa, Micro 17, Micro 18, Micro 21, Siderurgiștilor Vest ).

 

va urma

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s