PNL = Pierdut-am Noi Localele

După locale, suflarea liberală a patriei a băgat capul la fund, poate scapă de praful în ochi pe care liberalii și-l dau unii altora cu un entuziasm demn de o cauză cu randament mai mare. Dna Gorghiu și dl Blaga ne-au spus că rezultatul PNL de la locale a fost best ever. E o prostie care neagă evidența și e o prostie care avantajează PSD-ul. Pentru că liberalii care au frecat duda în campanie se culcă acum pe-o ureche, ultrahappy că șefii au spus că e bine și nu e rău. E fix invers.

În 8 mai 2016, site-ul stiripesurse.ro a publicat o știre despre planul la voturi stabilit de conducerea centrală cu fiecare organizație județeană. Link.

De mare interes este pdf-ul atașat. Conține numărul de voturi și procentele pe care organizațiile județene ale PNL au estimat, la momentul respectiv, că le vor obține la alegeri.

Uite, Galațiul, prin dl Dobre, își asuma atunci că la alegerile locale urmau să obțină nici mai mult nici mai puțin de 87.000 de voturi ( vot politic = numărul de voturi pentru consiliul județului ), adică, în închipuirea dlui Dobre, 33,71% din voturile pentru Consiliul Județului Galați. Toate organizațiile județene au jurat pe portofel că scot fiecare în parte un anumit număr de voturi și un anumit procent iar toți la un loc 3,6 milioane de voturi și minunatul procent de 39%.

tabel sps

Un căc*t.

La numărătoare n-au ieșit 3,6 milioane ci fix 2.529.986 voturi, adică minus 1.095.674 voturi iar procentul a fost 30,64%, cu 8,38 mai puțin decât în visul roz prognozat.

Asta pe național.

Pe Galați, situația este: nr voturi visate: 87.000 și realizate: 54.302. La procente, în loc de 33,71%, le-a ieșit 24,47%. Realitate vs Vis = – 32.698 voturi, adică -9,24%.

Eroarea de estimare a PNL Galați a fost de 37% din numărul de voturi și de 27% din procente.

Temeiul estimării profund greșite a PNL Galați au fost sondajele dinaintea campaniei. De aia le recomand să o lase mai moale cu mirarea că n-a ieșit cât și cum ziceau sondajele. Că e foarte previzibilă abordarea: băi, zicem mai mult și da, o să ieșim cu mai puține, mult mai puține dar, hei, zicem că ne-au furat pesediștii.

Chestia e ca au fost două județe care au obținut mai mult decât au crezut: Neamț și Suceava. Neamțul a spus că scoate 68.000 de voturi și au obținut 74.075 iar Suceava au spus că fac 120.000 de voturi și au scos 131.875. Bravo, domnu’ Flutur!

Numai că o analiză a dezastrului PNL de la locale nu trebuie făcută doar prin comparația dintre ce au crezut că fac și ce au făcut ci mai ales între numărul de voturi și procentele obținute acum, la locale, pe votul politic ( asta înseamnă voturile pentru lista de consilieri județeni ) și numărul de voturi și procentele obținute la alegerile prezidențiale din 2014, turul 1.

Aici lucrurile devin chiar interesante.

În 21 de județe, PNL a obținut mai mult acum decât atunci. În total, e vorba despre 287.011 voturi.

Însă în celelalte 26 de organizații, PNL a pierdut 565.050 de voturi. Asta este marea problemă băgată de liberali sub preș. PNL-ul lui Iohannis a fost în turul unu la prezidențiale mult mai bun decât PNL-ul lui Blaga și Gorghiu la alegerile locale.

Cu următoarea nuanță: cele mai mari pierderi ( coloana M din tabel ) au fost în Sibiu ( -98.593 voturi, cumva explicabil ) și în Timiș ( – 53.351 voturi ).

Per total, all nation, Klaus Iohannis a luat în turul 1 la alegerile prezidențiale 2.807.494 de voturi ( fără diaspora ) dintr-un total de 9.325.275 voturi în țară ( fără diaspora. Și nu include diaspora pentru că la locale nu s-a votat în străinătate ). Adică 30,10%.

Și doar aici au dreptate Blaga și Gorghiu: 30,64%, procentul de la locale, e mai mare decât 30,10%, procentul din țară al lui Klaus Iohannis. Numai că asta e metoda de propaganda Ponta: ne zicea că a crescut PIB-ul cu 3,8% dar nu zicea cât e PIB-ul pe cap de locuitor ca să nu-și dea seama națiunea de ridicolul creșterii, doua sute de euro pe an.

Da, am crescut partidul cu 0,54% și suntem fericiți că asta înseamnă un număr mai mare de primarI și de consilieri locali și județeni, ca să ajungă ai noștri la bani. E drept că am pierdut mai mult de o jumătate de million de alegători ( cât populația județului Galați ) dar, hei, doar nu o  să plângem că ne-am pierdut alegătorii câtă vreme ne-am obținut funcțiile.

Revenind la Galați, “performanța” dlui Dobre e că, pe județ, în comparație cu turul 1 de la alegerile prezidențiale, a obținut 9.204 voturi mai puțin și-a lăsat-o așa. Pierderea PNL pe Galați nu a dus decât la o înțelegere cu PSD-ul, refuzată de Blaga ( a făcut și Blaga o faptă bună ).

Oricum, întrebarea de bază este: de ce nu se schimbă șefii din PNL? Răspunsul cred că este foarte simplu: pentru că actuala conducere nu are în eșalonul doi oameni care să fie și buni și de încredere.

Tabelul cu comparația dintre ce au promis, ce au realizat și ce au făcut la turul unu al prezidențialelor e cheia în care trebuie citită comasarea cu UNPR, pe țară și cu echipa lui Marius Stan, la Galați. Poate fi descărcat de aici: PNL ANALIZA COMPARATIVA.

Pur și simplu, PNL și-a epuizat potențialul de creștere.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s