Bătalia de la Sta(n)lingrad

Ca întotdeauna, la Galați se întâmplă invers decât în restul țării. Adică, toți analiștii țipă că în București și-n patrie problema este fragmentarea dreptei ( PNL, PMP, Nicușor Dan ), dar la Galați problema este dată de fragmentarea stângii.

Avem PSD, Durbacă, Stan. Și o ( mare ) parte din electoratul lui Ciumacenco. Altfel nu se explică publicarea, pe bani, a interviului cu fostul primar PSD Dumitru Nicolae, în care pesedistul îl desemna încă o dată, pe Ciumacenco drept moștenitor. După părerea mea, cel puțin 10.000 de exemplare au fost distribuite gratuit de echipele PNL .

Bine, și Stan își ia o ( mare ) parte din voturi din partea liberalilor care nu-l suferă pe Ciumacenco.

Despre Durbacă, am mai spus: cea mai mare parte din voturile lui Durbacă provin din randul asistaților.

De fapt, nu avem o luptă între 4 partide ci între 7 găști din două partide care ori se scuipă ori își dau mâna între ele, pe sub masă.

PSD-ul e fragmentat în patru. O jumătate din partid nu îl vor pe Pucheanu și trag cu Stan, Durbacă, respectiv Ciumacenco. Cu Stan trag în principal pesediști din primărie, nederanjați 4 ani. Cu Durbacă trag niste oseviști ai PSD din zona Dunărea și din Aviație. Iar cu Ciumacenco trag pesediștii bătrâni, pensionații din Combinat care au lucrat cu Nicolae, din Țigline și partea centrală. A se vedea distribuția voturilor pe secție.

PNL e fragmentat în trei. O parte, provenită cu precădere din PDL, trage cu Ciumacenco. Ceilalți merg pe mâna lui Durbacă, prin Cristian Dima ( plecat la ALDE ), respectiv Stan.

Am marea senzație că PSD nici nu vrea ca Pucheanu să câștige primăria. Băieții știu ce știu. Odata, pentru că pierderea postului de primar nu ar afecta deloc liderii PSD locali ( Nica și Popa ), pe care nimeni din București nu îi poate trage la răspundere. Vor trage să își scoată cel puțin tot atâția consilieri câți au avut iar primar să fie ori Ciumacenco ori Stan.

Gandiți-vă că PSD nu a dat socoteală pentru dezastrul din 2000 – 2012. A plătit Ciumacenco dar, hei, orice și oricâte prostii a făcut Nicușor în primărie, nu le-a făcut singur.

Practic, PSD s-ar ascunde a treia oară după cineva. Au fost prostii în mandatul 2008 – 2012? De vină a fost Ciumacenco. Au fost probleme în mandatul 2012 – 2016? De vină este Stan. Urmează colapsul orașului? Păi, din nou, de vină va fi primarul nonPSD.

Să fim serioși, uite, termoficarea …. s-a prăbușit pe vremea lui Ciumacenco, a intrat în colaps pe vremea lui Stan și nu se va rezolva pe vremea lui Ciumacenco/ Stan/ Durbacă, nu contează,important pentru ei e să nu fie Pucheanu.

Deși zece ani, continuu, până la prăbușire, Apatermul a fost condus de pesediști sau oameni ai lui Durbacă, aprobați de PSD. Asta ca exemplu.

Iar aici mergem la Consiliul Local.

8 din 10 gălățeni nu știu câți membri are Consiliul Local. La mine în cartier, cam 5 din 100 pot să spună, pe nume, cel mult 4 consilieri locali. Și sunt 27!

Indiferent de cine va fi primar, de luni, în Consiliul Local vom avea una din următoarele trei situații:

Un mare și nou USL local, cu vechea împărțeală: PSD, ALDE, PNL și UNPR își vor da din nou mâna. Vai de noi.

Unul din cei trei mari ( PSD, PNL, ALDE ) va rămâne pe dinafară. Adică PSD va face o alianță ori cu PNL ori cu Durbacă și îl va lăsa pe celălalt pe dinafară. Sau invers. Unul din trei va rămâne pe tușă, repet, indiferent de cine va fi primar. E cea mai probabilă variantă.

Doi din cei trei mari vor rămâne pe dinafară. Adică vom avea PSD sau PNL sau ALDE, care, în combinație cu UNPR, PMP și ce independent va intra, vor avea 50%. E cea mai puțin probabilă varianta dar cea mai spectaculoasă. Nu o recomand posibilei viitoare coaliții, pentru că nu e bine să te bați cu doi odată.

Față de Stan, care s-a erodat într-un an, în principal pentru că nu a făcut jihad în primărie la momentul ăla ( acum a dat din casă dar a fost mult prea târziu , chiar contraproductiv ) orice următor primar altul decât Stan se va eroda și mai repede. În orice combinație va intra în Consiliul Local, va trebui să își asume toate tinichelele partenerilor. Face alianță cu PSD-ul, pierde contactul cu electoratul de dreapta, cel mai clevetitor pe facebook. Face alianță cu ALDE, a bel** p**a. Face alianță cu UNPR, și-l asumă pe Stan și pierde din nou.

Pentru că următorul primar va fi ales cu voturile a aproximativ un sfert din cei prezenți la vot.  Un sfert din cel mult jumătate. Asta însemnă că cinci din șase galățeni nu îl vor vota pe următorul primar.

E situația în care varianta unui referendum pentru demiterea primarului la iarnă, odată cu parlamentarele,  în caz de, vai de noi, nu pornim termoficarea devine din ce în ce mai atractivă. E varianta în care unul din cei patru candidați cu șanse va fi măturat, definitiv, cu tot cu partid.

Am zis!

Ñòàëèíãðàäñêàÿ áèòâà, 1942 ãîä
Stalingrad. The railway station square was bombed by German aviation. Reproduction. Photo ITAR-TASS / Yevzerikhin Emmanuil
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s