Ultimele minciuni ale lui Ciumacenco

Una din cele mai dezbătute promisiuni electorale făcute de Nicușor Ciumacenco și de PNL este “mocangeala” cu cei trei metri cubi de apă rece. ( Formularea “mocangeala lu’ Ciumacenco” îi aparține unui activist de-al lui Durbacă din Micro 18, imediat după o adunare la care candidatul ALDE Florin Râclea a promis ( și ) centrale termice pe gaze la tot cartierul ).

Știți ce înseamnă 3 metri cubi de apă rece?

Aproape tot consumul de apă rece lunar, mediu, pentru fiecare persoană, pe Galați, așa cum am calculat într-un material publicat în Viața Liberă, valabil pe anul 2014.

Este vorba despre un consum la limită, strict legat de wc și cam o baie pe săptămână. Spalat rufe da, dar mai rar.

3 metri cubi de apă rece lunar nu înseamnă doar costul apei. Înseamna și contorizare. Au toți gălățenii apometre? Dacă nu au, câți nu au? Le cumpărăm? Pe banii cui? E foarte important. Pentru că un apometru generează și costul verificării metrologice. Or, costul ăsta e obligatoriu să fie atribuit de la începutul folosinței, ca să zic așa.

Pe urmă, uite, observație: apometrul dat persoanei cu venituri modeste căreia primăria îi plătește 3 metri cubi lunar de apă rece trebuie amplasat chiar în locuința acesteia. E obligatoriu ca asistatul să știe permanent ce consum are, pentru a se încadra în limita plătită de primărie.

3 metri cubi de apă rece lunar livrată cetățenilor cu venituri modeste înseamnă nu doar contorizarea apei ci și a cetățenilor cu venituri modeste. Aici, dl Ciumacenco a fost atât de populist încât nu a spus ce înseamna “venit modest”. Sub câți lei pe lună de persoană? Venit modest pentru un pensionar cu 11 milioane pe lună din care dă 8 pe medicamente este chiar 11 milioane de lei pe lună.

Și-acum, motivul pentru care eu cred ca promisiunea dlui Ciumacenco, de a asigura livrarea lunară a 3 mc de apă rece pentru fiecare cetățean cu venituri modeste este pur și simplu o lozincă și nimic mai mult:

De câți oameni e nevoie pentru a procesa miile de cereri pentru apă rece plătită de primărie? E nevoie de o entitate cu sediu și calculatoare, pentru a prelua și procesa cererile. Și care, spre deosebire de ajutorul de încălzire, gestionat de Comisia de Căldura, trebuie să funcționeze în mod continuu, nu doar în sezonul rece. Cine îi plătește pe cei care vor procesa cererile? Din ce fonduri? Anagajăm oameni la primărie? Tot așa, să rezolve hârtii? Păi nu debirocratizăm? Pentru că, dacă oamenii ăștia nu au bani să plătească apa rece bănuiesc că nu putem impune formulare online.

Problema este nu doar numărul celor care nu pot să își plătească nici măcar apa rece ci și amplasarea lor în oraș. Vă invit să consultați lista asociațiilor de proprietari cu apă rece sistată din cauza datoriilor, afișată pe site-ul Apă Canal. Aproape jumătate sunt din Aviației. Micro 38, Micro 39 și Micro 40. Motivul sistării este neachitarea nu a unor facturi ci a unor “sentințe civile date la executor” și datoriile sunt “mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor”.

Și-aici se ridică marea întrebare: deci, pe banii primăriei, oamenilor le va fi plătit un consum viitor. Dar ce facem cu datoriile vechi? Pentru că sistarea a fost făcută pentru neplata unor sentințe civile neachitate date la executor. Uite, am adunat datoriile asociațiilor din Aviației pentru apă rece: 3,3 milioane de lei.

Și mai este o treabă: dl Ciumacenco dă de înțeles că TOȚI cei care locuiesc în asociațiile cu datorii nu au apă rece. Greșit. Foarte greșit. Situația e cronică, încă din timpul mandatului de viceprimar al dlui Ciumacenco și, disperați, între timp, cel putin două treimi au dat o căruță de bani pentru racorduri individuale la apă rece.


Al doilea enunț negândit de dl Ciumacenco în oferta electorală, capitolul “subiecte sociale” este lozinca “contorizare individuală”. Cică, “astfel, se plătește doar cât se consumă”.

Teoretic, așa e. Teoretic.

Întrebarea e: cui se plătește. Că dacă banii se lasă la administrator și acesta îi bea la păcănele, a se vedea povestea de la asociația 714 nu e bine deloc. La fel, dacă administratorul își ia salariul din banii încasați pentru încălzire sau plătește gazul cu banii de apă, degeaba plătești cât consumi.

Altă “nemestecată” din viziunea pentru mâine” a dlui Ciumacenco: “transformarea punctelor termice de cartier în centrale care deservesc doar blocurile arondate; astfel, se reduc costurile și pierderile din rețea.” Așa o fi, dle Ciumacenco. Dar: a transforma punctele termice de cartier în centrale înseamnă a duce acolo câte o conductă de gaz. Cam câte străzi trebuie să fie sparte pentru a trage conductele de gaz până la punctele termice de cartier? Întreb doar asta, pentru că, uite GDF tocmai ce a spus săptămâna trecută că sunt probleme cu furnizarea de gaze. Pentru că, indiferent de cine arde gazul, magistrala e una și aceeași.

Observația e valabilă și pentru dl Pucheanu, care are același text în poezia electorală.

Deși ar mai fi de scris încă cinci pagini pe subiect termoficare, nu mă întind prea mult, mă bizui pe sfaturile înțelepte pe care dl Petre Tudor, candidatul PNL pentru Consiliul Local și locul 10 de pe lista PNL le-a furnizat echipei liberale. ( glumă! )

––––––––––––––––––––––––

Mai am două observații la programul electoral de prostit proștii, cu care dl Ciumacenco defilează prin oraș, în numele PNL.

a) Dl Ciumacenco propune „primării de cartier – crearea unor spații publice de contact comunitar în cartiere, a unor ghișee unice la care să se depună documentații destinate instituțiilor din subordinea Primăriei sau pentru achitarea taxelor și impozitelor locale”. E o propunere rezonabilă. Numai că se bate cap în cap cu un alt punct: „Reducerea impozitelor și a taxelor locale pentru cei care le plătesc electronic; reducem, astfel, personalul de la ghișeu.

Păi, hai să ne hotarâm: câte primării de cartier vor fi înființate? Pentru că în fiecare astfel de punct trebuie să ai un număr standard de angajați. De unde îi iei? Uite, în cazul taxelor și impozitelor: ai nevoie de cel puțin o persoană, dacă nu cumva de două persoane, cu terminalele eferente, conectate la serverul central.

Plus paza.

Plus sediul. Asta înseamnă orice, de la dotare la cheltuieli cu energia.

În același timp, dl Ciumacenco zice că reduce taxele și impozitele pentru cei care le plătesc electronic, reducându-se, astfel, personalul de la ghișeu. Dar înființează ghișee noi, inclusiv pentru plata taxelor și impozitelor. Cu siguranță, costurile vor fi mai mari, chiar mult mai mari decât economiile date de reducerea de personal de la ghișee existente acum. Am putea chiar să și calculăm, cu condiția ca dl Ciumacenco să ne și spună câte „primării de cartier” va înființa.

Noaptea minții.

Și b) am păstrat pentru final una din cele mai aiurea promisiuni făcute de dl Ciumacenco:

Cetățenii fiecărui cartier vor putea decide în fiecare an în ce proiect din zona lor să fie investit 1 milion de lei din bugetul municipalității; propunerile vor fi trimise Primăriei până la sfârșitul fiecărui an și vor fi votate sau exprimate într-un sondaj de opinie doar de către cetățenii din cartierele respective”.

Aici văd o triplă minciună:

Odată, între momentul deciziei și momentul realizării vor trece cel puțin doi ani. Deci, până la 31 decembrie 2016 se strâng propunerile. În luna ianuarie 2017 se face sondajul ( cine îl va face? Cum îl va face? Pe stradă, la uță? Da’ de ce să fie sondaj și de ce să nu fie vot? ) Imediat, este inclus în buget. Urmează câteva luni bune pentru documentații și pentru procedurile de atribuire. Vine toamna. Mai apare o contestație, vine iarna, așteptăm primăvara. Se lucrează peste vară. E gata spre sfârșitul anului 2018. Numai că între timp, trebuie făcute demersurile pentru proiectul anilor 2017 și 2018.

Pe urmă, ce te faci, dle Ciumacenco, dacă oamenii dintr-un cartier vor cere canalizare? Aia pe care zici că ai rezolvat-o în mandatul 2008 – 2012? Dar dacă vor cere centrale termice de apartament? Păi, ai zis: banii merg fix acolo unde vor oamenii. Nici nu știi cât de ușor va fi pentru un patron de firmă de montat centrale, implicat politic, să mobilizeze activul altui partid dintr-un cartier pentru o chestie de asta. Și vei ajunge în situația în care pe de o parte, vei face investiții în transformarea punctelor termice în centrale de cartier într-un cartier în care oamenii vor centrale de apartament. Sau, vei refuza să faci ce îți cer oamenii. Că doar nu vei manipula sondajul de opinie.

Iar, la final, întrebarea foarte simplă: câte cartiere are Galațiul?  E a treia oara când întreb. Eu am numărat 27. Are bugetul local, anual, 27 de milioane de lei pe care să le aloce pentru ceva ce nu știe dinainte?

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s