Ciumacenco promite burse care deja se dau

În programul electoral distribuit pe facebook, Nicușor Ciumacenco zice că își asumă următoarele obiective:

=  „burse pentru toți elevii cu rezultate bune la învățătură ( cei care au media anuală minim 9 )”.

Prima întrebare: câți elevi cu medii anuale peste 9 au fost în ultimii 3 ani? Și cât va fi bursa? 10 lei? 100? Hai să căutăm pe internet.

Ups.

În 7 ianuarie 2015, Viața Liberă a scris că aleșii locali au aprobat „cuantumul și numărul burselor acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Galați pentru anul școlar 2014 – 2015. Pentru elevii cu rezultate foarte bune vor fi acordate 33 de burse de performanță în cuantum de 150 de lei de elev pe lună și 4.163 de burse de merit, în cuantum de 40 de lei pe lună.”

Iar pe 4 februarie anul ăsta, din nou, aceeași chestie: „4.872 de burse de merit în cuantum de 40 de lei pe lună pentru elevii care au obținut media generală cel puțin 9 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior”.

Hai, înțeleg, Ciumacenco nu a citit presa. Dar de ce nu a citit, dracului, Hotărârea de Consiliu Local 478 din 10 decembrie 2014 privind „aprobarea cuantumului și numărului burselor care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat în municipiul Galați, pentru anul școlar 2014/ 2015”?

E noaptea minții. Ședința din decembrie 2014 a fost condusă de consilierul LIBERAL Mihail Bucatanschi iar hotărârea de acordare a burselor a fost adoptata cu 24 de voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Adică și cu votul consilierilor PNL.

Uite, stenograma în integralitateE punctul 30 de pe ordinea de zi.

În 2016, Nicușor Ciumacenco și PNL propun să dea burse care s-au dat și în 2015 și în 2016 inclusiv datorită voturilor PNL.

Bă, ej’nebun?!

Nu, nu e nebun. Pur și simplu nu are nicio treabă cu administrația pentru că nu îl preocupă. Vrea voturi, știe că astea se obțin numai dacă promiți că dai, așa că promite că dă. Asta se numește propagandă. Dar nici propagandă nu știe să facă.

Da, pot să înțeleg, lumea e proastă. Presa nu verifică, contracandidații își văd de ale lor. Cu atât mai mult NU AI VOIE SĂ PROSTEȘTI.

Nicușor, întâmplător sau nu, ai împachetat propagandistic bucata de educație în „fundația” casei pe care o propui gălățenilor.

Eu asociez noțiunea de fundație cu „temeinic”. Nu e nimic temeinic în demersul tau.

Ca să nu mai vorbesc că ai în echipă un profesor din preuniversitar și pe șeful Casei Corpului DidacticChiar nu au știut că bursele alea pe care le promiteți împreună s-au dat și anul ăsta și anul trecut?

E abureală pentru proști.

Un alt obiectiv asumat de Nicușor Ciumacenco în programul electoral este formulat incredibil de neghiob:

= Construirea unor noi grădinițe și creșe pentru acoperirea deficitului actual.

Care este deficitul actual? Avem nevoie de 100 de locuri? 1.000 de locuri? 10.000 de locuri?

Și de ce ne raportăm la deficitul actual? Până bugetezi, până licitezi, până proiectezi, te prinde primăvara anului viitor. Până construiești, te prinde vara anului 2018. Mai devreme de anul școlar 2018 – 2019 nu putem avea nicio grădiniță nouă.

Domnule Ciumacenco, stimați liberali, am o informație foarte importantă: copiii cresc. Cei care au acum 5 ani atunci vor avea 7 și vor merge la școală. Cei care au acum un an-doi și ar trebui să meargă la creșa atunci vor avea 3-4 și vor trebui să meargă la grădiniță. E o dinamică pe care dl Ciumacenco nu o prinde. Bang. Deficit actual? Nu, deficitul care va putea fi acoperit va fi cel din 2018 ar zice un om bine intenționat dar ușor neatent.

Petru că: după modificarea legii despre concediul pentru îngrijirea copiilor, e de așteptat ca, datorită indemnizațiilor de creștere a copilului, să avem o creștere de natalitate. Asta se va afla relativ ușor. Autoritățile medicale pot furniza informații despre numărul femeilor însărcinate și despre cartierul în care locuiesc.

Iar dacă acum e criză de locuri în creșe și grădinițe, stați să vedeți ce va fi după ce copiii născuți datorită facilităților date de legea privind concediul pentru creșterea copiilor până la doi ani vor împlini … doi ani. Să zicem că termenul de la care trebuie să calculăm este semestrul doi al anului viitor. Cel mai probabil, mai devreme de vara anului 2017 nu putem avea boom de nașteri.

Deci, 2017 + 2 ani = 2019. Atunci, copiii vor avea doi ani și nu vor mai putea sta acasă cu mamele. Vor trebui lăsați la creșă. A construi creșe pentru acoperirea deficitului actual este fix pix. E lozincă. Deficitul ăla, din 2019 – 2020 va fi cu adevarat ucigaș.

Dar până atunci, Nicușor, ce fac copiii? Păi, așa cum știm cu toții, între o lună și doi ani vor trebui scoși la aer. Zilnic.

Asta înseamnă că, dacă vrei să fii cu adevărat util tinerelor familii, înainte de grădinițe trebuie să faci  creșe și înainte de creșe trebuie să faci parcuri. Dacă se poate, cu umbră și nu la stradă, că sunt noxe.

Pentru că, da, un parc pentru ținut mogâldeața în cărucior, o creșă, o grădiniță sau o școală trebuie să fie cât mai aproape de casă pentru că asta ajută la diminuarea traficului auto.

Iar ăsta e un argument grozav pentru exproprieri. Pentru că, dacă în cartierele de blocuri nu ai loc de terenuri de sport noi, nu ai loc nici de grădinițe noi. Sau de creșe. Și, sincer, dacă ai un număr mare de copii în Micro 20 degeaba faci o grădiniță în Țiglina.

A, ai putea să faci o grădiniță sau/ și o creșă cât mai aproape de Șantierul Naval.

Think, Nicușor, think hard! 

Și bate-ți echipa, că merită.

 

Mâine continuăm analiza programului electoral, partea de cultură. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s