Cum minte Ciumacenco promițând terenuri de sport

Afirmația din programul electoral al dlui Ciumacenco este clară: „Un cartier, un teren de sport: amenajarea, în fiecare cartier, a unui mini-complex care să includă terenuri de mini-fotbal/ handbal/ baschet și tenis.”

2016 a

Mă îngrijorează foarte tare precizarea „în fiecare cartier”. Am întrebat, și pe pagina progl.ro dar și pe comunicatorul PNL, Paul Găvanescu, câte cartiere are Galațiul.

Săptămâna trecută.

N-am primit niciun răspuns. Probabil, numără și acum.

Le numărăm aici, că e important: Centru, Port, Gară, Zona Veche, denumit în actele Primăriei „Petru Rareș”, Valea Orașului, Piața Mare, Mazepa 1, Mazepa 2, Țiglina 1, Țiglina 2, Micro 13B, Micro 14, Micro 16, Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Micro 38, Micro 39, Micro 40, Aurel Vlaicu, Siderurgiștilor Vest, Traian Nord, Barboși, Filești, Dimitrie Cantemir. Sunt 27 de cartiere. Ar trebui, deci, să avem 27 de mini-complexuri care să includă terenuri de mini-fotbal/ handbal/ baschet și tenis.

Să presupunem că pe un teren de mini fotbal vor desena și terenurile de baschet și de handbal.

Într-un astfel de complex vom avea, deci, două terenuri: unul de minifotbal și unul de tenis.

Un teren de minifotbal are dimensiuni standardizate: 42 de metri lungime și 24 de metri lățime. Un teren de baschet, la fel, are dimensiuni standardizate: 28 metri lungime și 15 metri lungime. La handbal, la fel, avem standardizare: 40 de metri lungime și 20 de metri lățime. Iar la tenis, ca să fim preciși: 23,77 metri lungime și 10,97 metri lățime.

Astea sunt doar dimensiunile terenurilor. Ar trebui să mai adăugăm câțiva metri ( dar nu extrem de puțini ) pentru o zonă din jurul lor.

Și-acum, să calculăm un minim necesar pentru proiectul lui Ciumacenco.

Haideți să presupunem că pe terenul de minifotbal se suprapun cele de baschet și de handbal. În acest caz, suprafața necesară acestui proiect este de un teren de minifotbal + un teren de tenis + 10% din suprafață, pentru bănci, poate un loc două de parcare, poate ceva spațiu pentru public, în fiecare cartier = 42×24 + 23,77×10,97 = 1008 + 260,75 = 1268,75 metri pătrați. + 10% = 1268,75 + 126,87 = 1395,62 mp. Hai să punem 1.400 mp, rotund,  în fiecare cartier.

Numai că această suprafață nu poate fi oricum. Nu poți să ai o fâșie de 100 de metri și lată de 14, că nu încape terenul de minifotbal. Suprafața trebuie să aibă dimensiuni de genul: 42+12 pe o latură și 24+24 pe cealaltă. Ceva așa, mai dreptunghiular. Lungimea terenului de minifotbal + lățimea terenului de tenis pe o latură și lățimea terenului de fotbal + lungimea terenului de handbal pe cealaltă.

Da, știu, suprafața totală crește dar am zis că mergem la minim. Rămânem, deci, la 1.400 mp de fiecare complex din fiecare cartier.

Iar acum, să ne uităm prin cartiere să vedem unde dracu’ avem 1.400 mp ca să îndeplinim promisiunea electorală pe care Ciumacenco a făcut-o de două ori, și în 2012 și în 2016.

Traian Nord.

Ar fi absurd să construiești un complex sportiv în stânga. Acolo stau foarte multi șmecheri, oameni înstăriți. Personal, m-aș opune să li se construiască această facilitate. În zonă sunt oricum terenuri și de minifotbal și de tenis, private. Cei bogați să meargă acolo și să dea bani. Mai bine s-ar face pe partea dreaptă a străzii Traian. Acolo, proletariatul e preponderent. Dar pe care teren? Are primăria teren acolo? Dacă da, de ce nu l-a folosit până acum? L-au ținut pentru vreun tun imobiliar?

1 traian nord

Petru Rareș.

Terenul deja există. E la școala de pe Domnească, acolo e și o grădiniță. Ăsta e un avantaj, nu trebuie să dărâmi, trebuie doar să îl, conform angajamentului, amenajezi. După care să lași accesul liber. Și să ai grijă la orele de program, că băieții nu pot să bată mingea în timpul orelor. Să zicem că uite, ăsta se poate face.

2 petru rares zona veche

Micro 38, Micro 39 si Micro 40

Sunt trei școli cu terenuri de sport care ar trebui amenajate. Dar, în proximitate, mai sunt alte 4 terenuri de minifotbal. Le facem concurență? Dacă da, câte firme vor da faliment, cu câți angajați? Plângem după fiecare loc de muncă sau nu?

micro 38 39 40

Micro 13 și Aurel Vlaicu

Și-aici avem terenuri de sport amenajate la școli. Pentru altele, ar mai merge făcut ceva în curtea liceului. Asta, ca să nu expropriezi pe cine trebuie.

micro 13 vlaicu

Micro 14, Micro 16, Siderurgiștilor Vest și Țiglina 2.

Și-aici avem terenuri de sport amenajate la scoli și licee. Le-am marcat cu cerculețe galbene. Problema în Micro 14 și Siderurgiștilor Vest e că blocurile sunt absolut înghesuite și nu ai loc de părculețe. Chiar dacă mai dărâmi din garaje, și locurile de parcare sunt necesare ca aerul. Deci, să fim bine înțeleși, una la mână, terenurile sunt, chiar amenajate, dacă mai e nevoie de ceva ar mai fi de dat niște dungi. Iar spațiu pentru altele nu e. Și nici pentru nimic altceva.

micro 14 16 sid vest tiglina 2

Mazepa 1 și Mazepa 2.

Și-aici sunt terenuri. Bine, sunt în Mazepa 1, la școala 28 + baza sportivă Ancora. Loc pentru altele nu ai. Iar în Mazepa 2, care e un coșmar urbanistic, nu ai loc pentru nimic. Nici pentru teren de sport, nici pentru parcare. Cea mai bună soluție ar fi să muți firmele care au clădirile de pe Brâncoveanu, Plase Pescărești, Apă Canal și ce mai e pe acolo și să lași liber pentru parcare, parc și teren de sport. Dar, să fim bine înțeleși, în Mazepa 2 nu poți să mai adaugi nimic.

mazepa 1 mazepa 2

Micro 19, Micro 20 și Micro 21

Și-aici sunt terenuri. În primul rând la școli și licee. Plus, foarte aproape, bazele ICMRS și Atlas. Plus, la fel de aproape, terenurile de lângă Auchan, de pe malul Dunării. A, dar alea sunt private. Reluăm discuția despre locurile de muncă?

În Centru, în Piață și prin Port mi-e frica să intru. E prea mare înghesuială.

Dar vreau să știu: în Dimitrie Cantemir veți construi teren de sport? Și, dacă da, cine dă autorizație de construcție?

Și mai vreau să știu: veți construi terenuri de minifotbal/ baschet/ handbal și de tenis și în Barboși, dle Ciumacenco? Și la Filești? Sunt tot cartiere ale Galațiului. Și o veți face așa, în timp ce oamenii de-acolo scheaună după canalizare și drumuri?

Bravo!

În concluzie, programul „un cartier – un teren de sport” asumat de dl Ciumacenco e praf în ochi.

Galațiul este un oraș care se sufocă, nu ai loc pentru așa ceva. Nu poți face terenuri noi, că nu e loc. Decât dacă expropriezi și dărâmi. Iar în cartierele de blocuri ar fi o problemă mare amenajarea de terenuri de sport câtă vreme nu sunt locuri de parcare. Te ia lumea cu levierele. Pentru că, dle Ciumacenco, locuri de parcare nu sunt nici în Țiglina și nici în Micro 18.

Iar dacă terenurile de sport le faci prea aproape de blocuri, vor fi multe reclamații pentru zgomot și pentru înjurături, până noaptea târziu.

Dar terenurile de sport există: la școli și la licee. Multe din ele sunt deja amenajate. Unele, cu bani privați.Ar fi sau nu ar fi o concurență neloială din partea primăriei să facă altele, în imediata vecinătate?

A, sau poate dl Ciumacenco se gândește să facă terenuri de sport cu acces plătit. Păi, să zică așa!

Programul dlui Ciumacenco nici nu e program. E o lozincă și atât, pentru că nu are conținut. Nu zice câte terenuri și nici unde. Cred că nu s-a gândit la ce înseamnă propoziția dată. Nu l-a interesat nici ce trebuie, nici ce se poate face, nici unde. L-a interesat un slogan cu care să păcălească. Și păcălește.

Logic era să anunțe că va amenaja terenurile fiecărei școli și fiecărui liceu. Asta e cu totul altceva. Însă a anunțat terenuri în fiecare cartier. Mă întreb ce va face în cartierele unde sunt două școli. Unul îl face și unul nu?

Și ce va face în cartierele în care deja sunt terenuri?

Să zicem că e doar o problemă de comunicare. În loc de „Un cartier, un teren de sport: amenajarea, în fiecare cartier, a unui mini-complex care să includă terenuri de mini-fotbal/ handbal/ baschet și tenis.” ar fi trebuit să spună Un cartier, un teren de sport: amenajarea, în fiecare cartier, a unui mini-complex care să includă terenuri de mini-fotbal/ handbal/ baschet și tenis, cu excepția cartierelor Micro 17, Micro 18, Micro 19, Micro 20, Micro 21, Mazepa 1, Mazepa 2, Țiglina 1, Țiglina 2, Aurel Vlaicu, Siderurgiștilor Vest, etc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s