Cum l-a umplut Postolache pe Ciumacenco de „marmeladă mișcătoare”.

Am identificat o situație care mă face să mă întreb cum își alege Nicușor Ciumacenco colaboratorii. Dincolo de programul electoral, publicat pe Facebook, pe care îl vom examina aici în amănunt, alegerea echipei de candidați pentru consiliul local și a mediatizării impune cea mai mare atenție.

Pe 8 martie, candidatul PNL pentru primăria Galați l-a prezentat, într-o conferința de presă, pe Ștefan Dragomir, profesor la Universitatea Dunărea de Jos, drept propunere pentru Consiliul Local. Dl Dragomir, ca să cităm din materialul promoțional de pe antidotul.ro, „s-a făcut remarcat după ce a propus soluții mai simple și mai ieftine de subtraversare a Dunării. În 2015, de exemplu, a anunțat că în loc de doi ani și 200-300 de milioane de euro, cât estima primarul Marius Stan că e nevoie pentru tunel, totul se poate face cu ce mult 100 de milioane de euro, în șase luni. Profesorul Dragomir este dispus să ofere gratuit proiectul pentru care în prezent municipalitatea plătește 5 milioane de euro.

Așa este. Aici găsiți relatarea din Viața Liberă, din mai 2015, despre propunerea dlui Dragomir și mai ales faptul că nemernicii din primărie nici n-au vrut să audă de o soluție mai ieftină, mai bună și mai rapidă.

Pe scurt, dl Dragomir zice că, decât să sapi ca dementul după râme, la zeci de metri adâncime, mai bine faci un tunel din prefabricate, așezat pe fundul Dunării. E soluția tehnică aplicată, de exemplu, zice dl Dragomir, de turci, pentru a face subtraversarea Bosforului.

Problema e că după fix 73 de ore, Răzvan Postolache ( cel care publicase și laudatio pentru Ciumacenco și echipa formată din dl Ștefan Dragomir ) publică un alt material pe antidotul.ro în care face terci teoria dlui profesor și campania dlui Ciumacenco.

Citez: „tunelul nu se poate face. Chiar dacă cineva ar vrea sau ar fi capabil. Se pare că acum vreo 20 și ceva de ani cei de la Romtelecom au tras un cablu pe la fundul Dunării. Cu acea ocazie chiar s-au făcut minunatele forări și studii despre care visează și vorbește Stan. Și s-a constatat că până la 20 de metri adâncime fundul Dunării e un fel de marmeladă mișcătoare, care se deplasează cu nu știu câți metri pe an. Între timp, cablul cu pricina s-a și rupt, din motivele pe care vi le explicai, dar nu asta ar trebui să ne preocupe pe noi. Ideea e că un astfel de sol nu permite construcția unui tunel, cel puțin nu cu niște costuri convenționale.

Hmm …

Și-acum, inventarul problemelor:

Răzvan Postolache ne-a zis marți că Ciumacenco ne aduce în consiliu un super-competent care, uite, și-a demonstrat super-competența găsind o soluție tehnică super-competentă pentru tunel prin așezarea pe fundul Dunării a unor prefabricate. Vineri, ne anuță că tunelul pe care Stan vrea să-l facă prin săpare nu se poate face pentru că pe fundul Dunării, adica acolo unde Stan nu vrea să sape dar supercompetentul lui Ciumacenco vrea să așeze prefabricatele, e o „marmeladă mișcătoare” care distruge orice, vezi povestea cu cablul. A, s-ar putea face dar nu la niște costuri convenționale dar super-competentul lui Ciumacenco a dat soluția nu doar mai rapidă ci și mai ieftină pentru un tunel care nu se poate face din cauza marmeladei mișcătoare.

Răzvan Postolache mai are o problemă de logică în al doilea text: dacă Romtelecom a așezat cablul pe fundul Dunării, de ce a mai făcut foraje la zeci de metri adâncime?

Să fiu bine înțeles: când vine vorba despre presa gălățeană on-line, am două certitudini. știridegalați.ro îl susține pe Cătălin Cristache, candidatul MP, iar antidotul.ro, pe Nicușor Ciumacenco, candidatul unei părți din PNL ( părerea mea, bazată pe exemplul ăsta, exemplul ăsta și mai ales exemplul ăsta, din ultima lună ). Deși, am senzația ca îl susțin la bucată, nu în formă continuată.

În concluzie, Ciumacenco ne aduce un super-competent care nu e competent. Dacă fundul Dunării e o marmeladă mișcătoare ( și cred că da, așa e ) înseamnă că soluția propusă de dl profesor Dragomir e o minciună. Da, un tunel din prefabricate se poate face, dar acolo unde nu ai curenți și aluviuni de ordinul a zeci de milioane de tone pe an, cât deversează Dunărea în Marea Neagră.

E dincolo de logică: Stan e acuzat că nu va face tunelul pentru că pe fundul Dunării e marmeladă mișcătoare deși Ciumacenco sprijină soluția pentru marmelada mișcătoare.

E o problemă cu ridicolul situației, așa cum reiese din alăturarea celor două materiale de pe antidotul.ro: Ciumacenco a adus în echipă o persoană prezentată drept super-competentă pentru că a propus o soluție care nu se poate aplica.

Și, dincolo de orice, Nicusor Ciumacenco comite ( încă ) o greșeală politică: îl aduce în echipă pe profesorul Dragomir pentru că acesta a dat o soluție pentru a face tunelul lui Stan mai ieftin și mai rapid. Asta înseamnă că ți l-ai asumat pe profesorul Dragomir cu tot cu soluția lui pentru tunelul lui Stan. Că așa zice în text, cu citat „Îi mulțumesc că a ales să mă sprijine și să colaborăm, împreună cu colegii săi, la dezvoltarea orașului”.

Înseamnă, dle Ciumacenco, că sunteți de acord nu doar cu soluția dată de dl Dragomir ci și cu problema la care a venit dl Dragomir cu soluția.

Adică cu tunelul propus de Stan.

Iar acum, haideți să ne uităm la înregistrarea emisiunii „Fără anestezie”, de la TV Galați, din 26 iunie 2014. De la minutul 12.37. Realizator, Dan Paic. Invitat, Nicușor Ciumacenco, care zice așa

 „Marea problemă a actualei administrații este tunelul de sub Dunăre. Da, e o investiție extraordinară. Au făcut-o ba chinezii, ba coreenii ba acum spaniolii. Tre’ să fim realiști: acel tunel nu este în strategia națională a infrastructurii rutiere. Deci cel mai probabil dacă va exista o traversare a Dunării în zona noastră nu va fi tunelul va fi podul de la Brăila. Pentru că din toate punctele de vedere este mai avantajos pentru ambele comunități. ( … ) De aici până unde ar trebui să fie podul sunt câțiva kilometri. Mi-ar plăcea să cred că noi în Galați vom avea acel tunel pentru că sunt convins că orașul s-ar dezvolta mult mai rapid și pe malul drept al Dunării ar apărea o dezvoltare a municipiului Galați dar trebuie să fim realiști. Eu nu cred că este momentul economic pentru Galați să ne hazardăm la un astfel de demers pentru că, părerea mea, este pur un demers populist.

Păi, nici acum tunelul nu este în strategia națională a infrastructurii rutiere. Cu toate acestea, dl Ciumacenco e de acord cu ideea de a avea un tunel și îl ia în echipă pe cel care a venit cu o soluție, cea mai bună, ieftină și rapidă soluție pentru a face un tunel care, poate mă repet, nu nici acum nu e în strategie națională a infrastructurii rutiere.

Finalul e apoteotic: „demers populist” …. deci, când tunelul vrea să îl facă altul și altfel, e un demers pur populist. Jos Stan.

Dar când Ciumacenco susține ideea unui tunel, care nu are suportul guvernului,  după o soluție care nu se poate aplica din cauza marmeladei mișcătoare dar e o soluție dată de omul meu … nu mai e un demers populist?

Ciumacenco, ori nu știi, ori minți.

Îmi odihnesc cazul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s