Corticarea și decorticarea dlui Nicușor Ciumacenco

Una dintre cele mai profunde metehne românești este ipocrizia: când fac eu, e bine, e normal, e logic, e justificat, când altul face la fel, e greșit, nu e normal, e ilegal, e imoral, etc. Asta se vede cel mai bine în cazul politicienilor. Dar nici alegătorii nu se poartă foarte diferit.

Mulți îl acuză pe dl Nicușor Ciumacenco de traseism. O fi, dar cred însă că nu e cea mai mare problemă a dumnealui. Eu îl suspectez de prostie naivitate în formă continuată.

Concret, Viața Liberă a publicat joi o relatare de la o conferință de presă susținută de dl Ciumacenco, în care, printre alte subiecte comunicate, candidatul PNL a înfierat cu mânie proletară o faptă reprobabilă comisă ( până acum ) de două partide. ALDE, prin afișarea unor bannere ( mari și foarte mari ) și PSD, prin instalarea unor corturi în care se face propagandă pentru Ionuț Pucheanu, contracandidatul dlui Ciumacenco, din a cărui declarație, așa cum a fost consemnată de Viața Liberă, citez: „(…) Noua lege electorală interzice orice formă de publicitate outdoor și a fost concepută tocmai pentru a limita astfel de derapaje. ( … ) În mod evident, bannerele și corturile despre care vorbim reprezintă materiale electorale ( … )”

Și-acum începe partea interesantă: „Se pare că politicienii care au apelat la astfel de metode au găsit, și de data aceasta, o portiță și au reușit să încalce legea fără să pară că o fac. Cred că gălățenii s-au săturat de aceiași politicieni, care încearcă să îi agreseze cu aceleași vechi metehne. Consider că politica făcuta la cort sau din cort, ca și bannerele imense cu pretenții de icoane electorale, reprezintă un mod depășit de a face politică, iar cei care încă apelează la astfel de metode dau dovadă de dispreț față de alegători.”

Propoziția citată de Viața Liberă de joi, 18 februarie 2016 este corectă. Cuvintele, însă, nu se pupă cu persoana. Și în susținerea acestei afirmații vă invit să citim, împreună, Viața Liberă din data de 24 aprilie 2012. Materialul, semnat de dna Anca Melinte se intitulează „Corturi reclamate la Biroul Electoral”. E vorba despre o sesizare făcută de un cetățean, care a trimis o fotografie redacției, în care se vede „un cort marcat cu un banner Ciumacenco – independent la Primărie”, amplasat în fața parcului Eminescu.

Acum suntem în februarie. Până la alegerile din 5 iunie mai sunt trei luni și jumatate. PSD a ieșit să strângă semnături și, de fapt, să își promoveze candidatul cu, grosso modo, 15 săptămâni înainte de alegeri. Materialul din Viața Liberă din 2012, despre cortul candidatului independent Nicușor Ciumacenco, este datat 24 aprilie, cu șase săptămâni înainte de alegeri. Întrebarea corectă este cu câte săptămâni înainte de alegerile din 2012 echipa de campanie a lui Nicușor Ciumacenco a ieșit la promovare/ strângere de semnături? Un răspuns îl găsim într-un material de pe antidotul.ro, datat 26 aprilie, în care, sub semnătura lui Iulian Grosu este dată informațiaNicușor Ciumacenco a anunțat astăzi că a reușit să strângă numărul de semnături impus de legea electorală. (…). Faptul că el a strâns de patru ori mai mult în mai puțin de o lună de zile, e ceva.”

Mai puțin de o lună de zile, în 26 aprilie 2012, nu putea fi înainte de 1 aprilie 2012. Iar asta înseamnă că a ieșit la strâns semnături cu 8 săptămâni înainte de data alegerilor iar corturile au apărut cel mai devreme în prima zi de strâns semnături.

În mod evident, 15 săptămâni, cazul Pucheanu de anul asta e aproape dublu față de 8 săptămâni, situația Ciumacenco din 2012.

Asta înseamnă, cred eu, și că resursa umană și financiară a lui Pucheanu de acum e mai mare decât a lui Ciumacenco din 2012 și poate fi un subiect bun de campanie. Să ții un număr de oameni o perioadă mai lungă, probabil la mai multe corturi, înseamnă, cred eu, că resursa financiară a candidatului PSD de acum e mai mare decât a independentului  Ciumacenco din 2012. Dar, că e cu o zi, cu o lună sau cu două luni înainte, e la fel de înainte. Înaintele, mult înaintele sau mai puțin mult înaintele e determinat, repet, cred eu, în primul rând de capacitatea financiară și organizatorică.

Intenția însă mi se pare similară și cred că e corect să semnalez fenomenul de tip gura păcătosului.

Mai ales cu cât, mă întorc la declarația de acum a dlui Ciumacenco: „Consider că politica făcută la cort sau din cort, ca și bannerele imense cu pretenții de icoane electorale, reprezintă un mod depășit de a face politică, iar cei care apelează la astfel de metode dau dovadă de dispreț față de alegători

Firește, cu condiția să fie contracandidați. Politică la cort a făcut și dl Ciumacenco. Nu doar în campania pentru alegerile locale ( cu start furat sau nu ) din 2012 ci și în campania pentru alegerile parlamentare din toamna lui 2012. Uite, de exemplu, în Viața Liberă din 22 noiembrie 2012 ( era în plină campanie, nu înainte ), avem încă o fotografie cu un cort electoral al ARD, care îl promova pe candidatul la Senat Nicușor Ciumacenco și pe Dumitriu Constantin, candidat tot al ARD pentru Camera Deputaților.

Politică la cort, dovadă a profundului dispreț față de alegători, a făcut PNL și în 2014, acum un an și jumătate. Și în țară și la Galați, au funcționat corturi pentru strângerea de semnături pentru candidatura lui Klaus Iohannis. Dovadă, după dl Ciumacenco, a profundului dispreț față de alegători, chiar dacă bannerele lui Iohannis erau aproape la fel de mari ca ale lui Ponta.

Și-mi zice azi, după ce m-a disprețuit, că a fost un dispreț profund.

În concluzie, cred că dl Ciumacenco a dat-o în bară. Iar. Cel mai bine era să îi ceară, direct, candidatului Pucheanu să își retragă corturile pentru că nu e bine, nu e frumos, nu e cinstit, nu e moral și nu ajută, pentru că dumnealui însuși a făcut politică la cort și a constatat, în dauna performanței electorale, că nu e bine. Era un mesaj profund uman, care arăta că a înțeles ceva din experiențele electorale de până acum.

Dl Ciumacenco mai poate face însă un lucru: dacă cei de la PSD au spus că ce fac acum nu e campanie electorală, ci doar strângere de semnături, a se vedea dacă după începerea campaniei, data oficială, vor folosi aceleași corturi. Măi, dacă înainte de campanie ați folosit un cort ca să NU faceți campanie și acum folosiți același cort ca să faceți campanie înseamnă ca v-ați facut campanie înainte de campanie. Adică ați mințit.

Plus aspectul, deloc de neglijat, al resurselor.

Însă mai e ceva. Hai să presupunem, de dragul analizei, că dl Ciumacenco nu e un mare ipocrit. Pur și simplu a uitat ce a făcut acum patru ani. Chiar dacă, atunci, corturile au fost subiect de contestație la Biroul Electoral și motiv și locații pentru îmbrânceli, scuipați, huliganisme, replici aiuritoare, relatate în presă ).

Asta e, a uitat, ceea ce e rău.

Nici jurnaliștii care l-au ascultat acum pe candidatul PNL condamnând corturile lui Pucheanu nu și-au adus aminte de situațiile din 2012. E o dovadă a interesului cu care îl tratează media pe dl Ciumacenco. Sau poate au uitat și dumnealor, ceea ce e rău.

Nici opinia publică manifestă pe facebook nu și-a adus aminte de ce a făcut Ciumacenco în 2012. Eu, cel puțin, nu am văzut. Memoria colectivă dă rateuri, ceea ce e rău.

Și nici echipa de campanie a PSD nu și-a adus aminte. Că au trimis un comunicat în care înfierează comportamentul de traseist al dlui Ciumacenco și nu contrazicerea flagrantă între ce a făcut atunci și ce spune acum, ceea ce nu e nici bine și nici rau. Eu cred că e doar incompetență.

Later Edit 20.02 ora 1,30: în materialul publicat pe http://www.presagalatibraila.com miercuri seara, care relata comunicatul PSD și la care am pus link, nu există nicio referire la corturile lui Ciumacenco din 2012. Însă în materialul publicat joi dimineață pe site-ul Viața Liberă, există. Dar dacă purtătorul de cuvânt al PSD nu a luat în calcul că un text trimis presei poate fi publicat parțial …

Trist. Așa îți dai seama ce face uitarea din faptele oamenilor despre care poți să spui, uneori, că sunt importanți. În cazul de față, nici măcar greșelile dlui Ciumacenco nu sunt suficient de remarcabile astfel încât să rămână în memoria colectivă.

Încă două lucruri:

În conferința de presă de miercuri, dl Ciumacenco a anunțat că își va lansa programul electoral pe 4 martie. Data de 4 martie implică obligația că o parte importantă din respectivul program electoral să facă referință la consolidarea clădirilor. Dacă acest aspect este deja luat în calcul, felicitări.

Dacă nu, și pe 4 martie va fi lansat un program electoral fără referințe la consolidarea clădirilor șubrede din Galați, data lansării programului electoral al candidatului PNL va fi doar ziua dezastrului.

Pe urmă, „programul electoral se va afla în dezbatere publică timp de două săptămâni, după care, în funcție de recomandările societății civile, va fi modificat și promovat în rândul alegătorilor.”

Pe aceasta cale, rog societatea civilă să îi trimită dlui Ciumacenco orice fel de măsuri pe care consideră că trebuie să fie menționate în programul său electoral înainte de 4 martie.

Pentru că, dle Ciumacenco, dacă vii cu un program electoral căruia, în urma solicitărilor societății civile, îi aduci modificări importante, contracandidații te pot face de rahat pentru că habar nu ai de ce e nevoie în oraș. Dacă însă modificările vor fi minore, contracandidații te pot face de rahat din nou, pentru că nu asculți societatea civilă. Iar dacă nu modifici nimic, contracandidații pot face de rahat societatea civilă care a trimis propuneri, pentru că a făcut propuneri proaste, irealizabile, etc, sau nu ți-a trimis propuneri, adică nu te-a băgat în seamă.

În încheiere, vestea cu adevărat nasoală: într-o emisiune tv, viceprimarul PSD Florin Popa a afirmat, printre altele, că primăria Galațiului va fi câștigată cu 37%. Prezența la vot este estimată la 50%.

În situația asta, primarul orașului va fi ales cu voturile a 18-19% dintre gălățeni.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s