Două memorii cam scurte dar subțiri: Marius Stan și Nicușor Ciumacenco

Încercând să aflu ce s-a mai întâmplat la ședințele de Consiliu Local, și asta din cauza faptului că pe site-ul primăriei da, e adevărat, sunt postate stenogramele ședințelor de consiliu, dar după o oarecare perioadă, am găsit pe antidotul.ro un text în care Răzvan Postolache îl citează pe Marius Stan care, săptămâna trecută, joi, 28 ianuarie, a declarat următoarele vorbe: „Vreți să punem un pariu? Că într-una din zile se oprește căldura? Din motive tehnice? Cred că ați văzut că în fiecare an, noi ne-am rezolvat problemele, cu greutate, cu eforturi bugetare formidabile, care au însemnat bani mulți de la bugetul local, și sunt banii cetățenilor până la urmă, și-a existat în fiecare an, cel puțin de când a început Stan mandatul, în fiecare an, în fiecare iarnă, o noapte geroasă, când nu s-a dat căldură. Asta înțelegeți dumneavoastră cum vreți să înțelegeți și pun pariu că așa va fi și anul ăsta.”

Serios, înregistrarea video e pe youtube.

Domnu’ Stan, să nu exagerăm. În schimb, haideți să cercetăm memoria internetului.

Martie 2013: Viața Liberă scrie că Marius Stan zicea că-l dă în penal pe Petre Tudor, pe atunci director al CET, pentru că dispusese să fie tăiată căldura.

Da, așa a fost. O noapte de martie, dar și ziua de după și o parte din noaptea următoare, n-am dat căldură în oraș pentru că așa era dispoziția verbală a domnului director Petre Tudor. Chiar dacă după aia s-a bâlbâit penibil când l-a întrebat presa de ce. Dacă mă întrebați pe mine, Petre Tudor  e încă un personaj care n-ar trebui să se apropie de sistemul energetic.

Că veni vorba, Petre Tudor fusese coleg de partid cu Marius Stan, la PNL. Până la un punct, Petre Tudor și ai lui îi făcuseră un fel de campanie lui Marius Stan. După care au lăsat-o foarte moale. Iar „la loc comanda” s-a manifestat explicit după alegerile din 2012, când în intreprindere amușina discret dar intens dl Cătălin Paraschiv, un liberal foarte apropiat de deputatul Victor Paul Dobre, după cum îl recomanda însuși Petre Tudor. Numai că dl Paraschiv n-a avut nerv și-a dat bir cu fugiții de la conducerea Consiliului de Administrație al CET la momentul oportun.

Revenind, ca să vă dați seama ce fel de om e Petre Tudor, cel care dispusese oprirea căldurii în martie 2013: de exemplu, s-a judecat cu intreprinderea în care era mare șef pentru un mizilic de vreo 10.000 de euro „drepturi de premiere” aferente anului 2008. Adică atunci când, din cauza datoriilor Apaterm, societatea gâfâia entuziast pe drumul spre colaps. Da? Ne-am înțeles? 40.000 de lei prime neluate în 2008 dar, conform documentelor prezentate la instanță, profund meritate.

Iar intreprinderea a fost condamnată să plătească. Și cheltuieli de judecată.

Același Petre Tudor a furnizat unul din cele mai mișto momente în colectiv din ultimul deceniu, când s-a râs cu tăvăleli: când era în toi meciul Stan – Dobre, fiecare dădea care cum putea la operațiile celuilalt. Stan s-a ales cu excludere neoficiala din PNL iar Petre Tudor s-a ales cu rușinica la ziar, că l-au prins dator al întreținere. Superdirectorul CET cerea Apaterm banii pe care nu îi plătise la asociație.

Deci da, CET a fost condus și de astfel de oameni, care chipurile, mai faceau și politică „aproape de sferele înalte”.

Următorul moment în care, așa cum zice Marius Stan, alții au oprit căldura în oraș a fost în decembrie 2014. Imediat după alegerile prezidențiale, băieții îngrozitor de deștepți din ministere s-au văzut fără șef și-a început bucuria. Cu ținta despre care am scris mai pe larg anul trecut.

Atunci, Sinan Mustafa nu a avut nicio ezitare: zicem că nu avem gaz, reducem parametrii, nu mai dăm căldură, să plăteasca datoria. Inclusiv pentru că, din datoria aia trăiau foarte mulți fără să facă nimic. Dar ăsta era obiectivul pe termen foarte scurt.

Și, dacă e cineva înțelept care exclude în poziționarea de forță a lui Sinan Mustafa față de Marius Stan nu doar foarte proaspăta pe atunci trecere la UNPR dar mai ales pregătirea achiziției cazanului de la Brăila pe banii primăriei și pe gestiunea CET, să nu se mai considere înțelept.

Da, știu, anunțul cu cazanul s-a făcut mai în primăvară. Anunțul.

Plus minunata avarie de la sfârșitul lui noiembrie 2015. Apropos, domnule Sinan Mustafa, chiar dacă nu vă întreabă Răzvan Postolache, ați putea să faceți public devizul reparațiilor de la vana cu bucluc? Uite, facem un concurs: dacă e mai mult decât primele pe 2008 ale lui Petre Tudor, informația o dau eu. Dacă e mai puțin, informația o dați dumneavoastră.

…… ați pierdut. O dați dumneavoastră.

Revenind la neținerea de minte a lui Marius Stan: întreruperi în 2012/ 2013, întreruperi în 2014/ 2015, întreruperi în 2015/ 2016. Dar în 2013/2014?

Mmmmmmnu. N-au fost. Au oprit cei de la Apaterm câteva sute de asociații cu datorii dar, de la CET nu. Să fi fost oare datorită faptului că de intreprindere s-a ocupat un nene pe nume Octavian Graure care supraviețuiește, deocamdată cu succes, implicării personale în legenda cu Dan Șova și Victor Ponta?

În concluzie: NU în fiecare iarnă, domnule primar!

Problema e că dacă mi-e clar că Marius Stan are memoria selectivă, nici cu alții nu mi-e rușine.

În timp ce căutam prin arhiva Viața Liberă relatările situației din decembrie 2014, am găsit un articol în care dl Nicușor Ciumacenco zicea chestii fix pe 18 decembrie 2014. Citez: „Ar trebui să existe mai multe trepte de subvenție. Pentru cei cu adevărat nevoiași – oameni de bună credință care au venituri de 300 de lei pe lună – subvenția ar trebui să acopere sută la sută costul căldurii (…)”.

Mișto zis, superpopulist.

Numai că forma asta de protecție socială există, chiar și la Galați. Și exista și când dl Ciumacenco era viceprimar. Se numește „ajutor de încălzire” și este acordat de guvern, în diferite trepte, în creștere până la integral costul cu încălzirea pentru cei cu venituri foarte mici.

Ce a comis atunci dl Ciumacenco e fix situația aia în care vorbim fără să știm despre ce e vorba. Și nu știm despre ce e vorba pentru că nu calculăm. Subvenția nu poate acoperi 100% din costul încălzirii acolo unde prețul încălzirii este acoperit deja 100%. Și nici acolo unde prețul este plătit de stat în proporție de 50%. În cazul ăsta, subvenția va acoperi mai puțin pentru a cumula, cu ajutorul de încălzire, 100%.

Pentru ca una e subvenția, una e ajutorul de încălzire, una e subvenția pentru energie termică în sistem centralizat și altceva ajutorul de încălzire care e universal, și cu lemne, și cu gaze și cu electricitate.

Or, în ultima iarnă din mandatul dlui Ciumacenco, era în vigoare ordonanța 70/ 2011.

Ar trebui s-o știe. Și, ca un politician permanent conectat, ar trebui să știe și varianta updatată, ordonanța  27/ 2013.

Sau, cel mai bun model pentru titlul propunerii dlui Ciumacenco, ce se întâmplă la Constanța, acolo unde primăria adaugă din subvenție niște procente la ce dă guvernul din ajutorul de încălzire.

Ținerea de minte e mare chestie!

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s