Primăria Galați plătește angajați ai asociațiilor de proprietari să se verifice între ei.

Știm cu toții cât de grave sunt problemele de la asociațiile de proprietari. Netratate la timp, au distrus o industrie locală dar au creat o mașinărie formidabilă de generat bani cash și influență politică.

Episodul 1

La sfârșitul anului trecut, la Prefectura Galați a fost convocată o ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Înțeleg că e una din supapele prin care administrația controlează cât de cât presiunea socială într-un oraș în care una din trei persoane este pensionar și, cu siguranță, cel putin jumătate din voturi vin de la pensionari.

Pe ordinea de zi era trecută și o informare privind „verificările care se fac la asociațiile de proprietari din municipiul Galați cu sprijinul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a modului în care se desfășoară supravegherea și controlul asociațiilor de proprietari din municipiu”.

Informarea trebuia susținută de Primăria municipiului Galați, autoritatea, ca să zic așa, verificatoare.

Numai că, ce să vezi: miercuri, 16 decembrie, Viața Liberă publică materialul „PRIMĂRIA GALAȚI, iresponsabilă și nepăsătoare. Cum a FENTAT viceprimarul Popa o întâlnire cu vârstnicii

Pesedistul Florin Popa ( mare ștab în fomă continuată, șăful cu organizarea în PSD, principalul beneficiar electoral al pensionarilor gălățeni ) ar fi fost desemnat de Marius Stan să dea ochii cu pensionarii pe subiectul asociații de proprietari dar nu s-a prezentat. Un fel de băi, Stane, jet pe dispozițiile tale. Era la câteva zile după anunțul candidaturii separate a PSD la primărie.

Cu toate astea, pe site-ul prefecturii Galați este publicată informarea trimisă din primărie la prefectură, informare pe care, cel mai probabil, dl Popa ar fi trebuit să o susțina în public.

Documentul poate fi descărcat de aici.

Episodul 2

Joi, 7 ianuarie, Viața Liberă publică o parte din documentul asumat de primărie, în care asociațiile de proprietari sunt făcute terci. Nereguli grave, suspiciuni de fraudă, nasol. Prejudiciul este estimat la peste un milion de lei. ( adică fix o rată lunară pe care Electrocentrale trebuie să o platească pentru a nu fi oprit gazul )

Și, să fim bine înțeleși: un milion de lei fraudă mirosită în urma unui control la zece asociații ( din care două nu au fost găsite cu prejudicii ) , nu de la toate 700 de asociații din Galați.

Ce e bine: cloaca de la asociațiile de proprietari pute și asta începe să iasă în spațiul public.

Ce nu e bine: nimeni nu i-a verificat pe cei care au verificat asociațiile de proprietari.

Ok, o facem aici și acum, ca să vedeți cât de mare e mârșăvia săvârșită de angajații primăriei și cât de multe rahaturi încap într-un singur document emis de Primăria Municipiului Galați.

Am luat lista asociațiilor verificate și a celor care au verificat respectivele asociații și i-am verificat pe toti la un loc și pe fiecare în parte. E grav.

Asociația 564, verificată de dna expert contabil Băjan Camelia ( care NU a constatat prejudicii ), nu are cenzor. Așa zice site-ul primăriei.

Chestia e că dna Popoiu nu e administrator doar la asociația 564. Este și la 551, 552, 554 și  566. Mare brânză să muți banii între ele, măcar până trece controlul …

În schimb, la asociația 229 ( care a refuzat să pună actele la dispozitie ), site-ul primăriei îl indică drept cenzor pe dl Guțu Costache. Pe care, ce chestie, îl găsim într-un tabel cu membrii CECCAR din Galați ca având domiciliul într-un bloc din asociația respectivă.

Deci ați trimis un membru CECCAR Galați să verifice un alt membru CECCAR Galați? Wow!

Dar mai avem, că nu e caracatiță, e ditamai krakenu’!

Dna expert contabil Bordei Eliza a efectuat verificarea asociației de proprietari 372. Zice că au reieșit „grave deficiențe privind gestionarea fondurilor”. Nu e indicată nicio sumă dar:  dna Bordei Eliza figurează pe site-ul primăriei ca fiind cenzor și la asociația de proprietari 434 și la asociația de proprietari 525.

Deci ați trimis un cenzor de la o asociație de proprietari să verifice un alt cenzor de la o altă asociație de proprietari. O fi bine … o fi rău … da’ poate o fi fost la mișto

Mai departe, dna expert contabil Ciobanu Monica Magdalena a verificat asociația de proprietari 359, unde a identificat un „potențial prejudiciu ( … ) care ar putea fi constituit din creanțe neîncasate de la proprietari precum și cheltuieli efectuate fără aprobarea comitetului executiv al asociației în sumă de 10.032 lei”. Ok, din suta asta de milioane de lei vechi, câți lei sunt creanțe neîncasate și câți sunt cheltuieli ilegale? E foarte soft. O explicație ar putea fi faptul că site-ul primăriei o indică pe dna Ciobanu Monica cenzor la asociația 885.

Dacă nu e doar o coincidență de nume e tot situația „între ei, dintre ei, pentru ei”.

Încă una: dna expert contabil Ionescu Monica Marilena a verificat asociația 714. Atât de bine încât nu a găsit prejudicii ci doar „erori de calcul, majorări de întârziere necalculate, salariați din cadrul asociației nu figurează cu forme legale”. Pardon! Dacă nu calculezi penalități înseamnă că nu le încasezi. Dacă nu le încasezi, nu le plătești mai departe. Iar asta înseamnă … fix prejudiciu!

Mai ales că, despre asociația de proprietari 714, internetul duduie cu nasoale: datorii cât carul și la Apaterm și la Apă Canal.

Iar dacă salariații asociației nu au acte de muncă, asta înseamnă muncă la negru. Salariile lor trebuie plătite dar nu sunt justificate. Adică au încasat bani pentru ceva și au plătit altceva. Sau au umflat niște facturi. Asta nu înseamna prejudiciu?

Oricum, dacă nu e o coincidență de nume, dna Ionescu Monica figurează pe site-ul primăriei ca fiind administrator la asociația 872. Același film: dintre ei, între ei, pentru ei

Și mai e dna expert contabil Onorica Melinte, care a verificat asociația de proprietari 402 unde „nu s-au constatat prejudicii”. Ok, la asociația 402 nu s-a „constatat” nici apă rece, dar: dna Melinte Onorica figurează pe site-ul primăriei ca administrator la trei asociații: 182, 182 bis și 210.

Cam asta e situația: s-au verificat între ei. Totul, pe bani publici, că de plătit a plătit primăria. Până când se va găsi vreun deștept controlat să conteste, pe motiv de conflict de interese.

Iar un tip de conflict de interese poate fi situația  „ne înțelegem între noi, că doar corb la corb nu-și scoate ochii”. Or, aici putem avea ori „n-am găsit nimic” sau „am găsit dar anunț că am găsit o fraudă mai mică decât cea reală”. Păi, unu’ fură 10 lei, dă doi ca să-i fie imputați trei și rămâne cu cinci.

Un alt tip de conflict de interese e fix invers. Nu merg la mica înțelegere ci, dimpotrivă: ești la mâna mea, te belesc, îți găsesc eu ceva, orice, și exagerez cu frauda ta pe care o certific eu. În temeiul certificării mele te scot pe tine din sistem și-ți iau locul.

Știți cum e: nu e prost cine cere ci ăla care dă. În cazul ăsta, angajații primăriei Galați o fac pe proștii și le iese de minune.

Care primărie a dat bani pentru aceste expertize și se pregătește să finanțeze controale la alte 100 de asociații iar în schimb primește ce? Da, i-am verificat și am identificat „un potențial prejudiciu prezumtiv”, așa cum scrie într-un raport.

Nu-mi place.

Mai mult: nu știm când au fost săvârșite expertizele și nici, foarte important, dacă s-a lăsat cu reclamații la Poliție sau la ITM, pentru muncă la negru. Și nici dacă da, ce s-a întâmplat mai departe.

În încheiere, mai e de remarcat un lucru: semnăturile de pe informarea care a plecat din primărie către prefectură. Sunt persoanele au lansat bomba.

Cel care a semnat în numele lui Marius Stan, că are bifă, ceea ce înseamnă că Stan nu a văzut mizeria sau poate că a văzut-o și nu a înțeles sau a priceput și s-a ferit să o semneze,

Tincuța Vrabie, director general Direcția Generală Servicii Publice,

Ionel Burtea, Director Executiv

și …. vechea noastra cunoștință, Popovici Daniela, Compartimentul de Relație cu Asociațiile de proprietari, despre care vă invit să citiți pe larg, un material publicat acum câteva luni.

În, concluzie, dacă din partea primăriei chiar nu mă așteptam să avem intenții serioase în ceea ce privește exercitarea, în interes public, a unui control fioros la asociațiile de proprietari, CECCAR Galați dă clar cu mucii în fasole. Mi-e greu să cred că primăria a decis care expert contabil autorizat să meargă la o asociație anume. Dar dacă așa s-a întâmplat, repet, nu-mi place.

Cert este că subiectul asociațiilor de proprietari ne va guverna existența ălora de vom rămâne în oraș încă niște mandate. Iar argumentul  este următorul calcul:

100.000 de apartamente x să zicem, o medie de 100 lei plătiți pe lună de fiecare x 12 luni = 120.000.000 lei. Asta face aproximativ 25 de milioane de euro pe an.

Cam ăsta e cașu’ și de aici ni se trage.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s