Pierderile Calorgal au fost ale CET, sunt ale Primăriei și vor fi ale noastre.

M-am enervat. Mă și vă consider victime ale unui complot. Bătălia este pe bani și mai ales pe voturi.

Actanți: Sinan Mustafa, Florin Popa, Marius Stan și presa locală.

1. Vineri, 25 iulie 2014, Viața Liberă publică, sub semnătura lui Liviu Ghinea, un interviu cu Sinan Mustafa, foarte proaspăt intrat în intreprindere, ca reprezentant al Maestro SPRL Constanța. Cităm:„În fiecare vară, Electrocentrale pierde sume foarte mari. Noi vindem de cinci sau şase milioane de lei şi cheltuim aproape 16 milioane de lei, din care 11 milioane sunt reprezentate de factura la gaze. Este o sumă imensă”, a explicat administratorul special.”

d 1 viata libera iulie 2014

Abulic, reporterul pleacă după fentă și pune titlul „Electrocentrale vrea să preia conducerea Apaterm”, după o altă afirmație a lui Sinan, dar fără să întrebe: băi, Sinan, da’ ce vinzi tu de 5 sau 6 milioane? Energie electrică, energie termică sau și una și alta?

Răspunsul e doar energie termică. Și verificarea e simplă: mergeți pe site-ul primăriei, luați HCL 3/ 2015 și căutați tabelul de la pagina 53. În mai, iunie, iulie, august și septembrie, CET a vândut 32.710 gcal x 18..5?, care însemnau fix 6.000.000 de lei.

Deci pierderea pe 5 luni, în 2013, era de … 10 milioane. Strict a CET-ului, în condițiile în care ardeam gaz.

Reluăm calculul: 16 milioane cheltuieli, din care 11 milioane gazul. Dar gaz, anul ăsta, nu s-a consumat. Rămân 5. Wow. Cumva alea 5 cerute de Calorgal la Primărie?

2. În iulie 2015, Primăria, Calorgal, CET și Combinatul semnează o înțelegere și dau drumul la apă caldă în oraș. Are loc o ședință de Consiliu Local, extraordinară. Marius Stan povesteste și citez din stenogramă:  „Vreau să le mulțumesc celor de la conducerea Arcellor Mittal care, numai și numai pentru că au vrut să vină în întâmpinarea gălățenilor, au acceptat să furnizeze aburul necesar pentru producerea apei calde la un preț care este cu costuri pentru ei și nu ar câștiga absolut nimic, pierd. Am avut negocieri succesive cu dumnealor plecate de la 30 eur/Gcal, 27, 25 și am ajuns, în cele din urmă la 16 euro plus TVA, preț în care CET-ul NU MAI ARE PIERDERI, LUCRU CARE A REPREZENTAT O CONDIȚIE FOARTE CLARĂ DATĂ DE CREDITORUL CET-ului, DE ROMGAZ, CARE NU ACCEPTA SUB NICIO FORMĂ CA SISTEMUL SĂ FIE REPORNIT DACĂ CET-UL ÎNREGISTRA PE MAI DEPARTE PIERDERI”.

Deci, combinatul dă 8 giga pe oră, CET-ul dă cât, Doamne iarta-mă, dă mai departe dar facturează 8 giga pe ora și nu are pierderi. Toate pierderile sunt puse, de la început, cu parafe, pe Calorgal. TOATE.

E afirmație făcută într-o ședință publică, de față cu consilierii locali și viceprimarul Florin Popa, de față cu presa locală, cu televiziuni, cu tot.

Aceeași presă locală care acum a urlat pe subiectul pierderilor „de la Calorgal”.

Culmea e alta: Viața Liberă, ziarul care declanșat acum o săptămână scandalul, chiar publică a doua zi, pe 15 iulie, declarația lui Marius Stan prin care li s-a comunicat DAR NU AU REUȘIT SĂ ÎNȚELEAGĂ, că, printr-o semnătură, CET-ul nu mai are pierderi. Materialul publicat e semnat de aceeași doamnă Anca Melinte, pionul manipulării de acum zece zile, după care toată presa locală a bătut toba aiurea, fără să știe, fără să înțeleagă, fără să-i pese.

d 2 viata libera iulie

Hal de presă, hal de societate, ne merităm soarta!

E fabulos de greu să documentezi … mai ales în propriul ziar! Ai publicat, în clar, o declarație a lui Sinan Mustafa despre faptul că pe timp de vară, CET are pierderi cu MILIOANELE iar acum ți se spune că gata, papa, CET NU MAI ARE PIERDERI și …? Nimic? Da’ nimic? Să fie prostie? Să fie manipulare? Să fie o manipulare a proștilor?

Cred că treaba ziariștilor e să ne spună felul în care autoritățile cheltuiesc banul public. Dar pardon. Spun doar ce înțeleg ei din felul în care autoritățile cheltuiesc banul public. Și noi înțelegem așa, mai rar. Pentru că suntem profesioniști, dar cu intermitențe. Când nu suntem profesioniști, niște granguri profită grav iar noi n-avem o problemă cu asta, pentru că ne strică palmaresul de profesioniști.

3. Pâna la urmă, ce pierderi are CET-ul?

Ne întoarcem la HCL 3/ 2015. Uite tabelul cu consumurile de căldură de acum doi ani. E în pagina 53 a pdf-ului. Datele sunt transmise de CET.

d3 pierderi cet

Bunăoară, pe iulie 2013, CET are pierderi PE REȚEA de 50%. Între timp, în rețeaua intreprinderii nu s-a băgat un chior, dar facturăm de tâmpiți 8 giga, orașul plătește 8 giga, presa ne zice ca ăștia de la Calorgal au pierderi de 90% dar cele cel puțin 50% pierderi din țeava CET nu mai sunt pierderile CET. C-așa s-a semnat protocolul, f*tu-i!

Cine vrea povestea pierderilor tehnologice mai pe larg, o poate citi aici.

Haideți să îl introducem în ecuație pe Florin Popa. Viceprimarul Florin Popa, care o face pe niznaiul, la modul porcesc, despre pierderile pe care Primăria trebuie să le plătească. Citez din stenograma ședinței ordinare a Consiliului Local din 26 noiembrie 2015, pagina 6:

 „Cei din conducerea Calorgal și ceilalți care au semnat raportul de specialitate și expunerea de motive au omis să ne spună de fapt că pierderea la furnizarea apei calde în Galați este de 90%”

d4 stenograma popa

E o mizerie. Memoria dlui Popa funcționează selectiv. Florin Popa – și orice consilier local – știa încă din ianuarie despre pierderile pe apă caldă. Din ianuarie 2015 când, cu mânuța personală a votat HCL 3/2015, care conține strategia de alimentare cu energie termica a municipiului Galați, în care sunt descrise și calculate și pierderile, atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă.

E un document public, adoptat în ședință publică. Ok, am stabilit că presa locală funcționeaza corect cu intermitențe și nimeni nu ține minte nimic. Decât google 🙂

Dar Florin Popa a adus și un amendament, aprobat de colegi. Ori nu mai știe, e ramolit și să ne lase, ori n-a citit și-a făcut-o pe deșteptul și să ne lase, ori știe și ne minte când spune că nu știe și e mincinos și ipocrit și să ne lase, naibii.

Aici aveți stenograma, paragraful e în pagina 18. Cu plăcere.

Asta e porcăria lui Florin Popa. În ianuarie este de acord cu pierderi de 80,6%, nu comentează, n-are nicio problemă, dar după 10 luni sare în sus, la pierderi de 90%.

d5 amendament popa4. Să recapitulăm:

Din vară, se hotărăște că CET nu mai are pierderi. Totul trece pe cârca Calorgal. O vreme e mișto. La Calorgal se angajează cu căruța, salariile se dau, salariile se dau și la CET ( cu excepția perioadelor de șomaj tehnic și a concediilor de odihnă luate cam forțat ). Dar banii se termină. Salariile întârzie. Și-atunci, Calorgal merge cu căciula-n mână la Primărie. Popa prinde subiectul, devine vocal, o săptămână se tot negociază, joi e încă o ședință deîndată ratată și bang, materialul apare în Viața Liberă. Vineri, 4 decembrie.

Îl suspectez pe Florin Popa că a dat rahatul. Viața Libera l-a pus pe ventilator și Adevărul de Galați a apăsat pe buton.

Sinan e mulțumit că, în toiul avariilor pe magistrale, atenția se mută pe Calorgal. Florin Popa e mulțumit, că i-a pus lui Marius Stan bomba în brațe să nu dea din mâini cât își lansează pesediștii candidatul spălat, câteva zile mai devreme, tot în Viața Liberă.

5. Aș face abstracție ( cu greu ) de substratul politic. Dar trebuie să fiu foarte clar în ceea ce înseamnă greșelile presei locale.

a) Verificați! Nu vă mai repeziți ca rața la muci!

b) Când scrieți despre, să zicem, pierderile de anul ăsta de pe rețeaua de apă caldă, verificați și pierderile de anul trecut. Și pe cele de acum 10 ani. Atât pierderile tehnologice cât și cele financiare.

c) Când scrieți despre, să zicem, pierderile de anul ăsta de pe rețeaua de apă caldă din Galați, verificați pierderile și din alte orașe.

Nimeni nu a făcut asta. Nimeni nu a dat pierderile de anul trecut. Nimeni nu a sunat la Constanța sau la Craiova, sau oriunde, ca să vadă cum e la ei. Nimeni. Dar zmei v-ați dat toți. Nu, nu sunteți zmei. La faza asta, nici ziariști, așa cum aș vrea eu să fiți. Sunteți, cel mult, niste afaceriști. Faceți comerț cu zvonuri, faceți comerț cu interesul publicului împotriva interesului public.

d) Pentru că dacă sunteți capabili să faceți o comparație a pozelor cu luminițe de Crăciun, trebuie să fiți capabili să comparați și documentații anexate unor hotărâri de Consiliu Local pe termoficare! Chiar dacă asta înseamnă să fiți atât de ziariști încât să recunoașteți că nu vă pricepeți și să întrebați pe alții.

e) În loc să vă asumați responsabilitatea că nu ați documentat, dați vina pe Marius Stan, că nu a fost suficient de explicit.

f) Nu vă mai folosiți de materiale date pe sub masă. Dacă un consilier local, viceprimar, primar, prefect, zeu sau vicezeu local are o nemulțumire, să iasă în public, să facă o conferință de presă, să își asume cu nume, prenume și funcție nemulțumirea și motivele nemulțumirii. Și să răspundă la întrebări. Așa, dna Melinte a încurajat lașitatea unui ales și a vândut documentarea pentru o exclusivitate trunchiată.

g) Salvați stenogramele de la ședințele de consiliu. Dacă se prind băieții că pot fi folosite împotriva lor, poate dispar niște cuvinte.

În încheiere, să îi explic și dlui Costel Crangan ce și cum cu pierderile.

Gigacaloria este exact ca o informație tipărită într-un ziar. Daca nu îl vinzi, informația se perimează, se răcește. Dar ziarul nevândut nu dispare. Pot fi pierderi, dacă e furat un ziar sau două. Dar RETURUL există. Îl dai la topit și, peste o perioadă, ți se întoarce hârtia. BRAT ne spune că, de exemplu, Viața Liberă avut în luna septembrie, 16.539 exemplare retur. La un număr de 139.600 tipărite.

Evident, orice prost se poate lăuda cu retur de 11,84% din tipărite. În același timp, orice șmecher poate să scoată din tirajul BRUT cele 74.464 exemplare pentru abonați, adică exemplarele deja plătite. Astfel, rămân 45.399 exemplare tipărite pentru vânzare pe toată luna. Din care 16.539 au rămas nevândute. Asta nu mai e 11,84%. E 36.43% retur. E 36,43% pierdere. E fiecare al treilea ziar tipărit.

Însă, ce chestie, spre deosebire de informația nevândută astăzi, pierdută, gigacaloria poate fi vândută și mâine. Gigacaloria neconsumată poate fi vândută încă o dată.

Uite cum a fost faza, domnule Crângan: toată vara, din CET a plecat agent termic cu 65 de grade. Uneori, cu 62. Calorgalul a folosit prea puțină energie termică. N-au făcut toate contractele din prima zi, n-au avut cui să o vândă și nu au preluat chiar tot. Cert este că agentul termic s-a întors în CET cu 30, 32, uneori chiar cu 35 de grade.

Și iată șmecheria: cheltuiala CET de a reîncălzi agentul termic de la 35 la 65 de grade a fost mai mică decât dacă ar fi trebuit să încălzească DIN NOU, de la 16-20-22 de grade cât era „la rece”. ( de asta aș bate-n gură niște șefi, ca pe coasă. Pentru că e o economie mascată. Iar resursa nefolosită e valorificată pe lângă. Uneori, pe piața neagră, în timp ce intreprinderea se duce naibii. )

Dar primăria a dat banii de parcă n-ar fi fost așa.

Analizați-o pe asta. În detaliu!

Galerie foto

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s