Pierderile Calorgal. Cronica unor evenimente anunțate demult.

Am spus mai demult că problema de design a națiunii este aceea că înțelepții nu pot să scoată pietrele aruncate de proști în balta. Facem sportul ăsta de 2000 de ani și, între timp, balta s-a umplut de pietre. Deeeci, e vina înțelepților.

De săptămâna trecută am stat calm, așteptând ca actanții scandalului termoficării să comită cele mai crâncene neroade greșeli. Le-au comis. Acum e timpul să punem lucrurile în ordinea lor ( inclusiv cronologică ). Cel mai grav lucru care li se poate întâmpla LOR e ca NOI SĂ ÎNȚELEGEM.

1. La sfârșitul lunii martie, Sinan Mustafa băga Apatermul în faliment. Printre consecințe, dădea oportunitatea foștilor angajați să ia salarii compensatorii, impunea Primăriei să dea drumul activității la Calorgal, lăsa inteprinderea fără gaze naturale și, implicit, se bucura ca prostul că o perioadă nu mai avea cheltuieli la CET. Nu neapărat în această ordine. Îîîn schimb, urmau să-i vină venituri. Detalii găsiți mai la vale, pe acest site.

Marea mizerie pe care a comis-o Sinan atunci a fost angajamentul că „Electrocentrale Galați SA optează pentru varianta cu pierderi minime în vederea rentabilizării societații, respectiv întreruperea activității de producere a energiei electrice și termice și implicit a livrării energiei în perioada 01.04.2015 – 30.09.2015 ȘI RELUAREA ACTIVITĂȚII ÎNCEPÂND CU 1 OCTOMBRIE 2015”.

A fost o minciună, pe care s-a constituit turnul Babel al termoficării de anul ăsta. Și care turn s-a dărâmat zilele trecute de ne doare pe toți. Sinan Mustafa a determinat, voluntar, încă din martie, dezastrul din noiembrie și decembrie.

Pentru că 1 octombrie a fost termenul în funcție de care s-au mișcat lucrurile în Primărie și în Calorgal.

2. Scandalul cu disponibilizații Apaterm care mărșăluiau ba prin fața Primăriei, ba prin fața Prefecturii. Înca nu erau angajați pe Calorgal. Dar, în înțelepciunea sa, Consiliul Local, de Paști, zice, prin vocea dlui viceprimar Florin Popa, că da, finanțează Calorgal după următoarea schemă: „Prima alocare să fie la nivel de 1.500.000 ca să se poată porni efectuarea lucrărilor de reparații și mentenanță până la declanșarea furnizării de apă caldă. Ulterior să acordăm și diferența de 1.000.000 pe măsură ce nevoile vor crește la nivelul societății.

Asta pentru că în cursul lunii aprilie se luase decizia ca activitatea pe Calorgal ( ca și activitatea pe CET ) să fie calibrată, în trepte, până la 1 octombrie, după cum urmează: primii angajați plătiți să fie cei de la Avize și cei care asigurau permanența în punctele termice ( în jur de 60 de oameni/ schimb x trei schimburi, la 100 de puncte termice; a se citi interviul cu dl Ciubotariu din Viata Libera din ziua de 4 aprilie ).

Apoi, pe măsura ce se apropia povestea cu cazanul, să fie angajați cei care urmau să lucreze pe rețeaua de apă caldă și cei care urmau să se ocupe de contractele cu asociațiile de proprietari. Că trebuiau refăcute contractele dintre Apaterm și asociațiile de proprietari.

Abia după aia era necesară angajarea celor care urmau să se ocupe de facturare și a celor care ar fi trebuit să lucreze la reparațiile pe rețeaua de căldură + la mentenanța întregului sistem, după reluarea furnizării. Pentru că, hei, dacă tu vei livra apa caldă în iulie ( cum se băteau Marius Stan și Sinan Mustafa cu pumnul în piept ) ai nevoie ca în iunie să îți verifici rețeaua și să faci contractele și abia la sfârșitul lui iulie să aduci oamenii care să factureze, la începutul lui august, apa caldă consumată în iulie.

Pentru asta era nevoie de bani, care s-au dat, dar, deși cheltuiala era într-o lună, venitul din facturile emise era abia luna următoare. Sau, mă rog, chiar după o lună și jumătate, după perioada de grație a facturii emise.

Cu alte cuvinte, pierderile Calorgal, erau clare din prima zi: Calorgal avea să „piardă” toți banii primiți de la Consiliu și cheltuiți până când urmau să vină plățile asociațiilor, la cel puțin două săptămâni după emiterea primei facturi.

Și toți consilierii, dl Popa inclusiv, au înțeles asta.

Numai că a picat faza cu cazanul.

Apropos de treaba cu cazanul, era normal să pice și bine că a picat. Gluma sezonului într-un CET depopulat a fost atunci când o jumătate de inginer a întrebat, respectuos, un zmeu care în ultimii 15 ani n-a luat salariu sub 1.500 de euro cum dracu’ o să tragem noi gazul până în Țiglina. Că era o problemă atât de gravă încât zmeul nominalizat la mișto a dat soluția „tehnicacacazanul” să fie adus, totuși, în curtea din Combinat, chiar dacă asta băga niște mari asperități în joaca cu Marius Stan care, dacă ar fi avut cazanul în oraș, trăgea trei ași deodată.

Faza cu cazanul de la Brăila a picat și-a stat căzută pe jos până pe la începutul lui iulie. Atunci s-a bătut în cuie preluarea de către CET a aburului de la Combinat ( șmecherii și-au pus propriul cazan și uite-așa, intreprinderea a mai pierdut un client ).

4. La mijlocul lui iulie, treaba era gata, interconectarea era făcută ( bine că în aprilie Sinan a avut o jenă și n-a dat ordin să taie conducta de până la combinat, inclusiv pentru că ar fi ajuns la mâna lui Marius Stan pentru autorizația de demolare a instalației ).

Cu ministrul Gerea în frunte, s-a dat drumul la apa caldă.

Mai exact, s-a dat drumul la apa caldă în asociațiile care au semnat contractul cu Calorgal. 360 de asociații cu 44.000 de apartamente ( din care nu toate branșate ) însemna cam jumătate din oraș. Cred că oricum era prea mult, pentru că interesele celor care montau centrale erau imense.

Informația zilei dinainte e că la o rectificare bugetară din 14 iulie, Consiliul Local a mai dat 1,5 milioane de lei Calorgal, pentru a fi plătit în avans, agentul termic cumpărat de CET de la Combinat.

Pentru că și în iulie dl Sinan Mustafa zicea dezinvolt că în octombrie pornește activitatea în intreprindere, Convenția încheiată atunci între CET, Combinat, Primărie și Calorgal era PE TREI LUNI.

5. La Calorgal vine șef Cristian Istrate, a cărui primă grijă este să dezorganizeze total frenezia angajărilor. Bunăoară, până la sfârșitul lui iulie trebuiau angajați cei care urmau să calculeze facturile celor 360 de asociații semnatare la data începerii furnizării. Erau angajați în iulie, trebuiau plătiți în august, deși aceste angajări trebuiau făcute în octombrie iar salariile date în noiembrie. Asta ca exemplu despre cum s-a umflat prea devreme cheltuiala și implicit pierderea Calorgal. A, că Istrate e un politruc, un nătărău, se știa prea bine de când a păstorit și CET-ul. Cu siguranță, printre angajații de la Calorgal au fost și ( câțiva, mulți, zeci ) de piloși, angajați să fie ocupați nefăcând nimic. La urma urmei, partidul e în toate și, la vremuri noi, oameni vechi.

După venirea lui Istrate, ceva a scârțăit grav în Calorgal: semnarea contractelor cu asociațiile. La jumătatea lui iulie erau 360 cu 44.000 de apartamente, la sfârșitul lui august erau 442 asociații iar la începutul lui octombrie erau 512 cu 75.000 de apartamente.

Or, asta a însemnat că degeaba ai apă căldă pe țeavă, cumpărată și plătită, dacă nu ai cui să o facturezi. Degeaba muncești, dacă nu vin banii. Era treaba lui Istrate să se facă luntre-punte și să încheie contractele. Nu a făcut-o.

Dar problema asta este un fleac pe lângă torpila dată de Sinan Mustafa, la sfârșitul lui septembrie. Ingenuu, a anunțat primăria că el nu pornește in octombrie ( astfel încât toată lumea să iasă din înțelegerea cu combinatul ), că n-are bani de gaz.

Asta a obligat Primăria și Calorgalul să prelungească convenția și în octombrie și în noiembrie. Pe aceleeași coordonate financiare. Tot în pierdere.

Adică pierderile planificate din iulie până la sfârșitul lui septembrie s-au majorat, uite așa, că n-avea Sinan bani de gaz, până aproape de Sf Andrei.

Sinan 3 – Primăria 0.

5. A urmat nebunia din octombrie și noiembrie cu uite banii de gaz, nu sunt banii de gaz, până când Sinan a forțat Primăria să împrumute 20 de milioane.

Și-abia acum încep aspectele interesante. Am mai spus că diavolul stă în detalii!

Joi, 03 decembrie, are loc o nouă ședință de Consiliu Local, în care între-timp-foarte-vocalul domn Florin Popa dă de pământ ( din nou ) cu Istrate. A bufnit atât de rău încât s-a auzit până în Combinat. Vineri, 04 decembrie, în Viața Liberă, apar și documentele. Doar în Viața Liberă. Asta înseamnă că dna Anca Melinte și-a asigurat o exclusivitate, cu sprijinul cuiva din Consiliu Local. Mai pe românește, în timpul dintre ședință și închiderea ediției, i-a dat dosarul. ( Voi reveni cu o analiză foarte rea a reflectării situației în presa locală ).

Cert este că la sedința respectivă s-au dat doar dosare, nu și bani.

Sâmbătă liniște, luni liniște și bang, marți, Istrate este din nou izbit în Viața Liberă, tot de dna Anca Melinte, pe tema contractelor cu bani publici. Asta de dimineață.

La prânz, pe Istrate îl execută Marius Stan, care i-a cerut demisia. Istrate și-o dă.

… „management defectuos, carențe, incompetență”.

Încă două zile de liniște și bum! Apare cifra magică: 8 gigacalorii pe oră.

Cu alte cuvinte, publicul află după mult timp și îngrozitor de multe aberații, cheia pierderilor

Practic, CET-ul a luat de la Combinat și a facturat către Calorgal 8 giga pe oră. Calorgal a vândut mult mai puțin. Pentru că nu avea cui, în principal din cauza nesemnării contractelor cu asociațiile de proprietari.

Iar aici se impun câteva întrebări:

Cine este responsabil de activitatea asociațiilor de proprietari? Păi, primăria.

Cine a semnat convenția cu 8 giga pe oră? Păi, inclusiv primăria.

Cui a folosit asta? Păi, nu primăriei.

Și, ( întrebarea asta imi place cel mai mult ): citymanager performant între 2008 și 2012, actualul viceprimar performant Popa Florin se scandalizează la aproape 6 luni după ce a semnat că va plăti 8 giga pe oră, pentru că abia acum a înțeles ce a însemnat 8 giga pe oră?

Nț, nț … persoana asta nu cumva a fost și președinte CA la Apaterm?

Chiar nu a știut nimeni care era consumul și pierderile pe perioadă similară în anii trecuți? Chiar nu a interesat pe nimeni?!

Mda. Am zis, voi reveni cu o analiză a prestației presei locale. La sânge.

Dar, deocamdată, să încheiem cu cea mai probabilă explicație a ferocității cu care Marius Stan l-a pulverizat pe Cristian Istrate.

N-are nicio legătură cu faptul că Viața Liberă a dezvăluit niște dezvăluiri făcute de alții, mai demult. Articolul despre afacerile lui Istrate este o colecție, nu de colecție. Nu trebuia decât să citească declarația de avere și pe cea de interese, publicate de împricinat pe site-ul Calorgal pentru că, spre deosebire de site-ul www.cetgalati.ro, pe site-ul www.calorgal.ro sunt și declarații de avere și declarații de interese. Inclusiv ale lui Istrate.

Să le citim, bine: un teren, intravilan dar agricol, de 1.900 de metri pătrați, cumpărat în 2002, deținut în coproprietate cu soția. La fel, și un apartament de 42 de metri pătrați. Chiar 42,96 metri pătrați.

Iar acum, să intrăm pe site-ul www.primaria.galati.ro, la secțiunea certificate de urbanism.

Istrate Cristian si Antoanela, au cerut, în 17.04.2015, intrare în legalitate pentru locuință și împrejmuire. Traian Nord, T55/1, P230/1/1,LOT 1.

Când ceri intrare în legalitate înseamnă că ai atât actul de proprietate dar și proprietatea. Adică locuința. Care nu e apartamentul din declarația de avere.

Mai mult, dacă săpăm prin site-ul primăriei, găsim că dl Istrate Cristian a efectuat operațiuni notariale cu terenul respectiv în anul 2009.

Și mai găsim o înregistrare cu numele Cristian Istrate, din august 2015, tot pentru intrare în legalitate și împrejmuire, dar pe strada Traian numărul 390H.

Și mai căutăm, și încă mai căutăm, și mai găsim, tot pe site-ul primăriei, Hotărârea de Consiliu Local 700, din 20 decembrie 2007, privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru terenul situat în municipiul Galați, UTR 49, strada Traian 424E, 424F ( T55/1, P230/1/1 ).

Pe asta nu v-o povestesc. Așteptați ca un consilier local să o dea la Viața Liberă.

Deci, deții teren agricol dar construiești pe el ceva ce nu treci în declarația de avere.

Pff … trei în șapte pagini … sunt bun, dă-i dracu’!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s