Asociațiile de proprietari din Galați. Multe probleme, multe necunoscute, nicio soluție.

După ce, în urmă cu două săptămâni s-a aflat de povestea despre funcționara Primăriei Municipiului Galați care a fost depistată de Agenția Națională de Integritate cu venituri nejustificate de aproape 20.000 de euro, am citit toate declarațiile de interese publicate pe portalul www.primaria.galati.ro

De interes: firmele funcționarilor din Primăria Galați. Și ale rudelor. Lista nu e foarte lungă dar, dacă o suprapui peste fișa postului ( fiecare în ce departament, serviciu, compartiment sau birou lucrează ) treburile devin foarte interesante. Mai ales dacă verifici respectivele firme pe site-uri cum ar fi mfinante.ro sau listafirme.ro

Bunăoară, Compartimentul de Relație cu Asociațiile de Proprietari.

Șeful compartimentului se numește Chiru Cristian. Nu menționează firme în declarația de interese pe 2015. Pare și nou angajat, prima declarație e din 2014.

Petcu Nicoleta Mihaela. Consilier juridic, clasa I grad superior. Trece venituri de la venituri de la două firme în care are acțiuni: Ecoman Service SRL și Ecoman Analiz Serv SRL. Ministerul Finanțelor zice că Ecoman Service a fost înființată în martie 2010, că în 2011 a avut un angajat, la fel și în 2012, în 2013 a avut doi angajați iar în 2014, din nou, unul. Profitul a variat între 55.000 de lei în 2011 și 35.000 de lei în 2013. Obiectul de activitate a fost, permanent, „activități combinate de secretariat”.

Administratorul ( și în același timp celălalt asociat ) se numește Chivu Ciprian Marinel.

Această firmă a avut o emoție juridică în 2013, când, la încercarea de a include în management o persoană pe nume Eugenia Pintilie, funcționarii de la Registrul Comerțului nu au permis acest lucru întrucât dna Pintilie figura cu „fapte înscrise în cazierul fiscal

ecoman pintilie cazier

Cealaltă firmă la care dna Petcu este asociat se numește Ecoman Analiz Serv SRL. Aici lucrurile ar putea fi mai interesante:

A fost înființată în mai 2011, a funcționat permanent cu 3 angajați și a avut profituri între 22.000 de lei în 2013 și 48.000 de lei în 2014. Dna Petcu este asociată cu dl Haret Nicușor Maricel, despre care internetul ne spune că este expert contabil.

ecoman analiz serv

Ce poate fi interesant este obiectul de activitate: „Contabilitate, audit financiar, consultanță în domeniul fiscal”.

ecoman analiz serv mfinante

Drept pentru care întrebările corecte sunt: printre clienții aceste societăți comerciale s-au numărat/ se numără și asociații de proprietari din Galați? Dacă da, despre ce asociații este vorba? În acest caz, au fost aceste asociații verificate, îndrumate sau/ și controlate de sau/ și de dna Petcu, în calitate de angajat al Compartimentului de Relații cu Asociațiile de Proprietari? Dacă da, cine are atribuția de a verifica dacă este sau nu un caz de conflict de interese și, dacă este, să aplice ce sancțiune?

Popovici Daniela Caterina. Inspector de specialitate, coordonator compartiment de relatie cu asociațiile de proprietari. Nu menționează că ar fi acționar la vreo societate comercială însă, în declarația de avere, scrie că soțul, Popovici Adrian, a avut în 2014 un venit de 47.000 de lei de la SC Asocomplex Grup.

Înființată în noiembrie 2011, site-ul mfinante.ro nu furnizează date despre activitatea din 2012 dar, în 2013 și 2014 a avut un angajat și profituri de 54.000 de lei, respectiv 36.000 de lei.

popovici mfinante  popovici lista firme

Conform www.listafirme.ro, SC Asocomplexgrup SRL este cea mai performantă firmă de administrare imobile din județul Galați.

asocomplex locul 1

Problema ar putea fi cauzată de obiectul de activitate: „ administrarea imobilelor pe bază de contract

Iar aici încep întrebările, nu neapărat în această ordine

  1. Ținând cont că SC Asocomplexgrup SRL a avut activitate ( se vede din încasări ), această activitate nu putea fi desfășurată decât conform codului CAEN ( administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract ). Fără a exclude posibilitatea ca a) imobilul ( sau cel puțin o parte din imobilele administrate ) să NU fie inclus(e) în asociații de proprietari, și b) imobilul ( sau cel puțin o parte din imobilele administrate să nu fie în Galați ), de la înființare ( care este în anul 2011, după ce dna Popovici a devenit angajată a PMG, conform datării declarațiilor de avere de pe portalul http://declaratii.integritate.eu/ ) SC Asocomplexgrup a derulat sau nu contracte de administrare imobile cu asociații de proprietari din Galați?

Dacă da, cu ce asociație/ asociații de proprietari și pe ce perioadă? În acest caz, au fost aceste asociații verificate, îndrumate sau/ și controlate de sau/ și de dna Popovici, în calitate de angajat al Compartimentului de Relații cu Asociațiile de Proprietari sau/ și de coordonator al Compartimentului de relație cu asociațiile de proprietari ? Dacă da, cine are atribuția de a verifica dacă este sau nu un caz de conflict de interese și, dacă este, să aplice ce sancțiune?

  1. Ținând cont că activitatea de administrare a imobilelor pe bază de contract poate fi derulată și de persoanele juridice cu condițiile de a avea administrarea imobilelor ca unic obiect de activitate și de a avea angajată, cu forme legale, o persoană care deține atestat de administrare imobile, dacă SC Asocomplexgrup SRL a derulat contracte de administrare imobile în Galați a îndeplinit sau nu această condiție?
  2. Dacă și doar dacă SC Asocomplexgrup SRL ( și orice altă persoană juridică prestatoare de servicii de administrare imobile ) derulează în acest moment contracte de profil cu una sau mai multe asociații de proprietari din Galați, de ce site-ul www.asociatiiproprietari.primariagalati.ro nu menționează acest lucru nici în lista asociațiilor ( unde sunt menționate exclusiv persoane fizice, deținătoare sau nu de atestat de administrator deși, dacă administrarea se face pe bază de contract cu o persoană juridică, titularul contractului de prestări servicii de administrare este persoana juridică și nu cea fizică ) și nici în „lista administratori”, de pe același site?

popovici site asociatii

  1. Dacă și doar dacă Primăria Municipiului Galați poate face publice aceste informații, SC Asocomplexgrup SRL are sau nu angajată cu forme legale o persoană care deține atestat de administrare imobile? Cum se numește? Această persoană are contract de muncă cu SC Asocomplexgrup SRL sau de colaborare? Întrebarea se impune întrucât SC Asocomplexgrup figurează în evidențele mfinante.ro cu un angajat iar domnul Popovici Adrian, ca proprietar și administrator al acestei societăți comerciale nu figurează în lista administratorilor de imobile atestați de Primăria Municipiului Galati.
  2. Agenția Națională de Integritate a efectuat sau nu verificări ( inclusiv la solicitarea dnei Popovici ) în care a urmărit (și ) aceste date și, dacă da, care a fost rezultatul?

Important de știut:

Acest text nu este o investigație. Conține informații obținute și verificate exclusiv din surse publice.

Site-ul www.primaria.galati.ro, site-ul http://declaratii.integritate.eu/, site-ul www. http://asociatiiproprietari.primariagalati.ro/ si www.listafirme.ro

Deasemenea, întrebările enumerate mai sus ( și care sunt determinate de suprapunerea informațiilor obținute din surse publice ) nu sunt și nu pot fi considerate acuzații și nici măcar aluzii la nicio activitate cu caracter ilegal săvârșită de oricare dintre nominalizate.

Cu privire la aspectele semnalate nimeni nu se poate pronunța decât doar dacă și doar după ce vor fi formulate răspunsuri care ar putea ( sau nu ) să conțină indicii despre săvârșirea unei ilegalități, fie și în formă continuată.

Lipsa unui răspuns, asumat de reprezentanții municipalității, superiori ierarhic persoanelor nominalizate, poate fi considerată o chestiune de lipsă de transparență.

Doar dacă și doar atunci când o structură terță, abilitată în a verifica cele semnalate, ar constata săvârșirea de ilegalități, superiorii persoanelor nominalizate ar putea fi considerați vinovați fie de neglijență în serviciu fie chiar de complicitate.

Orice încercare de a subsuma acest material unui demers electoral întreprins de structuri politice interesate de a ataca Instituția Primar are girul autorului doar dacă este însoțită de demersuri concrete, temeinice și asumate în a impune un cadru legal național sau/ și local care să prevină explicit probabilitatea ( oricât de mică ar fi aceasta ) ca un funcționar cu atribuții de verificare să aibă beneficii personale din acest statut, altele decât remunerația legală.

Cu alte cuvinte, dacă vreun politician consideră că cele expuse sunt o problema, vrea să exhibe subiectul în public și o face FĂRĂ a-și prezenta și soluția, mai bine să tacă și să zâmbească, fie și tâmp.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s