Vechiul Galați. Să ședem strâmb și să-l judecăm drept ( III )

Și, dacă am lămurit mai jos disfuncționalitatea de sistem în evoluția Galațiului ca oraș, haideți să vedem cum o idee bună a fost pusă în practică cu efecte foarte proaste.

E voba de construirea despărțiturilor, făcută cu precădere după Războiul de Independență.

Inginerul Rizer a desenat partea de nord-nord vest a orașului de atunci. Practic, la nord de strada Basarabiei de azi și la vest de strada Traian.

Străzile trasate pe nimic arată foarte bine.  Pe nimic, pentru că atunci acolo erau grădini, câmp, porumb, vii, livezi de corcoduși, etc.

Numai că degeaba îți trasează un inginer strada dacă tu, administrație, dai cu mucii în fasole. Iar ai noștri au dat. Și-a fost meteahna românească de a da cu prea mulți muci în prea puțină fasole.

Priviti cum e din satelit.

Acum priviți mai de aproape. Sunt trei probleme.

lot rizer detaliu 3   lot rizer detaliu 4

1. Lotizarea. Chiar dacă desenul străzilor este unul coerent ( se cunoaște că, spre deosebire de zona centrală veche, unde întâi a fost proprietatea și pe urmă strada aici a fost întâi strada și pe urmă proprietatea ) lotizarea, adică forma și dimensiunea proprietăților strică tot.

Sunt proprietăți dreptunghiulare, înguste și lungi. Au vrut să înghesuie pe cât mai mulți. Vorba aia, să dăm pământ la oameni, ca să fie mulțumiți.

Încă o dată, vechea administrație a orașului a pus interesul persoanei în fața interesului comunității.

Dar nu a fost bine, pentru că forma proprietății a impus forma caselor. Proprietățile au deschideri late de cel mult 10 metri. Dar sunt lungi de 5-6 ori deschiderea. Terenul fiecărei proprietăți este îngust și lung. Implicit, și casa va fi la fel, stil vagon. Bine, la început nu a fost așa. Oamenii nu aveau nici bani și poate nici nevoie de case de 5-6 camere. Marea majoritate și-au făcut case cumva standardizate: o săliță și două camere. Numai că, ulterior, copiii au crescut și au mai adăugat camere, bucătării, bucătării de vară, magazii, toate în lungul proprietății. Or, asta a crescut procentul de ocupare a terenului iar construcția în sine nu se comportă ca o casă ci ca mai multe camere.

Fiind proprietăți înguste, auzi și vezi tot ce face vecinul tău. Iar ca să nu se mai întâmple asta, faci un gard. În timp, faci și-un zid. Asta impune insularizare.

Mai mult, o lățime mică a proprietății înseamnă că, la 10-12 metri deschiderea la stradă, pe o stradă de 100 de metri, să zicem, ai 8-10 proprietăți. Dacă aveai deschiderea de 20 de metri, dacă făceau proprietățile mai late, chiar cu prețul creșterii numărului de străzi, aveau mai puține racorduri la apă și la canalizare. Mai puține racorduri înseamnă posibile pierderi mai mici.

Acuma, mizeria e că cea mai mare parte din casele existente în zona asta au fost construite prin adăugiri făcute la zeci de ani una de alta. Asta înseamnă diferențe  între materialele de construcție. Poți să ai două camere de lut, una de cărămizi, pe urmă încă una de lut tencuit cu ciment, samd. Și prea puține au fundații, ceea ce duce la rezistență și mică și neuniformă la alunecare. Pentru că da, zona este în pantă și una e comportamentul la alunecare atunci când ai 30% din suprafața cvartalului ocupată cu clădiri și apa de ploaie se duce în 70% pământ descoperit și altceva atunci când, după 80 de ani, suprafața ocupată cu construcții depășește 50% și ajunge, în unele cazuri, la peste 90%, dacă punem și țăcăneala românească de a cimenta curtea.

2. Dacă în zona centrală era nevoie ca de aer de străzi late și drepte, pentru că asta impune fluența în trafic necesară pentru o zonă comercială și de tranzit, care funcționa „pe persoana juridică”, aici era o zonă rezidențială. De locuit. Aici străzile nu trebuiau să fie  lungi și drepte ci scurte sau curbe ori în linii frânte. Asta impune diminuarea vitezei de circulație. Repet, înainte de primul război mondial existau pe lumea asta și automobile și avioane și dirijabile și submarine. Și cartiere rezidențiale. În administrația Galațiului nu a existat viziune.

3. Lotizarea și includerea oricărui metru pătrat de teren într-o proprietate privată, chiar și a unui sărac, a lăsat o zonă cu mii de case si zeci de mii de locuitori fără spații publice. Pe de o parte, asta a scutit administrația de cheltuiala intreținerii unor parcuri sau a unor imobile. Pe de altă parte, a impus locuitorilor să nu se vadă, să nu se știe și să nu se cunoască între ei decât stânga-dreapta și în fața porții. Și la biserică. De aia relațiile personale trec înaintea regulilor și sunt, în România, atât de importante chiar și la oraș. Ți s-a impus să te bazezi pe rude ( pentru că de nășit, de botezat și de încuscrit o făceai în vecinătatea imediată ) și pe biserică. De aia societatea noastră este definită de clan și de biserică, nu de comunitate.

Și mai este un aspect.

Avem zeci de străzi care coboară, drept, panta dintre bulevardul George Coșbuc și străzile Traian și Domnească. Asta înseamnă că apa de ploaie, mai ales în cazul ploilor serioase, are un traseu fără obstrucții pe care își crește viteza de scurgere. Canalizarea de pe străzile în pantă a fost făcută ca pentru o stradă aflată pe teren drept. Iar canalizarea din zona Pieței Centrale n-a fost supradimensionată pentru a capta și ce vine de pe versant. Așa că strada Traian în sine s-a purtat până de curând, până la refacerea prin supradimensionare a canalizării ( că de aia s-au lungit lucrările atât de mult ) ca un colector suprateran care dirija apa spre zonele mai joase.

Adică spre faleză. Și vă mai mirați că se surpa taluzul falezei …

Asta e problema cu vechiul Galați … gândit prost, făcut prost, trăit prost dar bine propovăduit chiar și în prezent.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s