Vechiul Galați. Să ședem strâmb și să-l judecăm drept ( I )

Când, poate fără să știe ( sau știind dar fără să priceapă ) de ce viața în Galați li se pare, în prezent, un coșmar, o parte din gălățeni s-au refugiat în viitor, s-au confruntat cu o mare mizerie impusă de alții: pachetul administrativ ( parlamentari/ consilieri locali și județeni/ primar/ prefect, președinte de consiliu județean șamd ).

Vom mai vorbi despre asta.

Alții, suficient de ageri la minte, au comis o nerozie prea mare ca să nu rămână netaxată. S-au refugiat în trecut și au început să ridice osanale celor dinainte. Snobii, celor de mult dinainte, din la belle epoque, când orașul nostru părea rupt din soare, primarii erau miezu’ din dodoașcă și locuitorii beneficiau de un trai pe vătrai, depozitând premizele unui viitor luminos și la pungă și mai gros pe care ăștia, administratori vremelnici ai prezentului, ni-l strică în timp ce noi stăm.

Le zici de vechiul Galati și cad în transă. Se adună, se vorbesc între ei și se mint împreună. Nu e bine.

Mai ales că totul se bazează pe povești „de bine” atent selectate.

Cu aproape 15 ani în urmă, am downloadat de pe un hub de dc++ ( ce vremuri … ) un folder cu fotografii din Galațiul acela. Peste 50. Am scos fotografiile din port, cu nave, șamd și am rămas cu 32, la care m-am uitat cu perspectiva ochiului format în „trebile” de infrastructură și urbanism, așa cum sunt ele reflectate în presa locală ( sau ce a mai rămas din ea ) și în părerile de care abundă pe facebook.

Iată-le

00 0010004

Vechiul Galați … ce atmosferă … ce tihnă … ce oraș frumos … ok. Mai pe scurt, scuti că mă plicti. Ia uite o stradă strâmbă. E strada Domnească, un etalon al … nimic. Domneasca a fost și rămâne o stradă strâmbă, care nu are legătură cu niciun fel de urbanism mai de Doamne-ajută. Mai mult, nu doar strada este strâmbă. Și trotuarele sunt strâmbe față de o stradă strâmbă. Până în punctul A, trotuarul are o dimensiune, pe urmă se îngustează. În două puncte, succesiv. Fă, Stane, azi, o chestie de asta. Te halesc ăștia cu fulgi cu tot.

01 #PR-Brasoveni cu tram fara CN (Fp)

Presa de azi ar titra: stâlp în mijlocul străzii, la Galați. Stâlp în mijlocul străzii se vede, stâlp în mijlocul străzii scriem. E drept, a fost, acum două vieți de om. Urbanism? Primar? Adoratori? Explicații? Am marcat cu săgeata verticală o parte fantastică a lucrărilor publice: canalizarea stradală era pe sub trotuar. Gura era mascată în bordură. E sistemul britanic, dus de americani la perfecțiune și da, l-am avut și la Galați, dar nu peste tot.

02 #PR-C. Negri cu spate 2 (Fp)

Poate e doar o impresie dar, iată, bordură strâmbă.

03 #PR-C. Negri din fata & Janings (Fp)

Parte importantă din lamentația actuală pe tema vechiului Galați e determinată de starea de paragină a clădirilor care au supraviețuit. Dragilor, nici pe vremea minunaților interbelici nu erau foarte îngrijite. Și da, aia de pe caldarâm e baligă de cal. Un fel de pată de ulei actuală.

04 #PR-Din Str. Brailei (Fp)

Străzi strâmbe, da. Dar nu doar strada-i strâmbă. Uite și o casă strâmbă. Și cu tencuiala căzută ( în dreapta ). Și, îmi mențin părerea: băăăă, cum dracu’ să ai un trotuar mai lat pe-o parte decât pe cealaltă și urmașii să te considere zeul administrației?!

05 #PR-Hotel Imperial-gen Litho (Fp)

Am zis că-i strâmbă? Am zis. O confirmă umbrele caselor. În stânga, altă paragină interbelică.

06 #PR-Str Domn cu trasura (Fp)

Piața Regală. Strâmbă. Da’ strâmbă grav. Adică intrarea pe strada Domnească e crăcănată prea nașparliu. Practic, Domneasca începea pe stânga cu niște metri mai hacana decât pe dreapta. Dar vechiul Galați era minunat și condus magistral. Nu, mulțumesc.

07 #Str Brailei-In fundal Simigeria (FP)

Strada Brăilei. Pavaj și borduri de granit, după care mulți plâng, fie și că nu le mai pot vinde încă o dată. Admirați, vă rog, denivelările, nu doar cea pentru canalizare, cât și a bordurii de granit și, mai ales, a pavajului. Atât denivelarea de pe trotuar ( și-atunci și-acum îți rupeai picioarele ) cât și cea de pe stradă.

08 #Str Col Boyle-Casa Stefan H Stefan (Fp)

Stradă strâmbă, case strâmbe. Nume exotic. Tot strâmbă rămâne și astăzi.

09 #Str Domn-Biserica Greceasca (FP)

Asta e mai cu schepsis. Remarcați, va rog, faptul că delimitarea proprietății e facută tip pișatu’-boului. Gardul curții bisericii e împins în față. Trotuarul se îngustează. Viața în Galați, în epocă, era minunată. Fiți sinceri, dacă azi s-ar face așa, ați aplauda sau ați fluiera?

10 #Str Domn-Casa Helder-Sepia (Fp)

Strâmb, strâmb, strâmb … practic, strada cotește la dreapta dar numai pe-o parte.

11 #Str Domn-Casa Navimpex-cu catel (Fp)

O pereche de mănuși, vii, cu potențial agresiv și, probabil, cu pureci flămânzi.

12 #Str Domn-Din balcon Bristol (FM)

Strâmbă, strâmbă, dar de fițe.

13 #Str Domn-N.D. de Sion-Poarta (Fp)

Inclusiv de asta copacii bătrâni cad. Pentru că, de tineri, nimeni nu le-a lăsat pământ liber în jurul trunchiului și rădăcinile au luat-o razna, după apă. Vechiul Galati le făcut și actualul le-a dres.

14 #Str Domn-P. Municipal & B. Greaca (Fp)

Ok, o fi strâmbă. Da’ nu e strâmbă uniform.

15 #Str E. Rad-Vedere spre gara (Fp)

Spre gară. Firește, o stradă strâmbă. O stradă lată, mulțumesc, dar strâmbă. Însă altceva mă uimește … e în pantă. Cu niciun zoom nu am găsit canalizarea.

16 #Str M Bravu-Casa Hidrotehnica (Fp)

Caldarâm cu denivelări. Asta e. Și, iarăși, copaci. Da, sunt teii-vedetă de pe Mihai Bravu, cu trunchiul zidit.

17 #Str Mavromol-O casa (Fp)

Uau! Copaci fasonați? În Galați?!?! E clar, Marius Stan călătorește în timp, călare pe drujbă.  Altfel nu se explică … Revenind, e vorba despre copacii din curtea Liceului Vasile Alecsandri. Sunt și astăzi, pentru că au fost îngrijiți, prin fasonare, atunci.

18 #Str Traian-In fata Spitalului (FP)

Același oraș, altă epocă, aceeași fasonare.

19 #Strada si Biserica Sf. Nicolae (Fp)

Preferata mea: nu-mi dau seama dacă pridvorul bisericii e în mijlocul străzii sau strada trece prin biserică. Și da, iarăși, un trotuar strâmb.

20 #Vedere spre valea orasului (Fp)

Una din puținele străzi drepte nu e dreaptă. Ok, e mai dreaptă decât altele.

21 0010009

Aceeași stradă, Domneasca. Când mai lată, când mai îngustă, care cum s-a descurcat să-și construiască ce-a avut de construit.

22 Belle Epoque galatean (Fototeca autor)

S-a râs în public mult cu doi ani în urma, când ADP-ul a pus pe la Potcoava copăcei în ghivece. Zău, după ce admirăm mustața, ceasul, broșele, ținutele, atmosfera, bang, uite un copăcel în glastră. Atunci era voie, acum, multora, nu le-a convenit.

23 Farmacia Tinc (CPI colectia Costel V Gheorghiu)

Clădirea respectivă nu mai există. Povestea e tristă. Dar să pupi în fund fostele administrații care nu se îngrijeau să repare un trotuar denivelat atât de vizibil …

24 Image-07

Cu o asemenea treabă, azi, te-ar rupe gălățenii pe facebook. Și totuși … diferența dintre înălțimea bordurii din fața farmaciei și cea de la trotuarul de pe dreapta e formidabilă.

25 Image-08

Poate mă repet: strâmb!

26 Image-21

Aceeași stradă Mihai Bravu, aceiași tei zidiți de mici.

27 In dreptul Gradinii Publice (Fototeca Baroni)

Ce vremuri … ce oameni … mă refer la cei care au tuns uniform coroanele teilor de pe Domnească. Ulterior au luat-o razna, pentru că nu au mai fost îngrijiți.

28 IN FATA LA SURE VIS-A-VIS DE PARC(CPI COLECTIA VALERIU ELEFT

Un exemplu de pilos al vremurilor. Nu știu a cui era cârciuma dar, în față, pe trotuar, are 6 stâlpi de iluminat public. Sunt la fel ca stâlpul de pe partea dreaptă a străzii. Îl rupea presa că a fost favorizat de primar? Sau Curtea de Conturi?

29 Piata Regala catre Strada Domneasca (CPI colectia Costel V.

Chiar nu îmi dau seama cum poți să oftezi, nostalgic, după o piață care nu mai există dar, când exista, era atâââât de strâmbă.

30 Str Tecuci-Mavromol-corectat(FP)

Altă stradă, aceeași meteahnă: trotuarul de pe dreapta e mai lat decât cel de pe stânga.

31 Strada Domneasca colt cu Fraternitatii (CPI colectia Costel

Mda. Infrastructură, deci … să fi fost de la Tancrad … să fi fost de la Vega …

32 Strada Domneasca o padure lunga (CPI colectia Valeriu Elefte

Aici e o greșeală de denumire. Fotografia se numește „strada domnească o pădure lungă”. Nu, nu e pădure. E oraș. Teii sunt tunși uniform. Pădure e acum, după ce zeci de ani au fost lăsați să crească care cum s-a descurcat.

Va urma

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s