De ce Galațiul ( și patria ) e în situația în care se află?

Din cauza oamenilor. Mai exact, a alegătorilor. Pentru că, la noi, cei mai mulți dintre alegători se mint între ei mai mult decât îi mint aleșii.

Sună dur dar, cu voia dvs, să analizăm câteva legende destul de urbane ale post-comunismului.

Studiul de caz e făcut în Galați, în luna martie 2013, cu ocazia unor frământări din partea pensionarilor care, după ce ani de zile au primit gratuitate pe transportul în comun sub forma unor abonamente, au primit aceeași gratuitate, dar sub forma unor bilete de călătorie. Practic, s-a trecut de la o gratuitate în valoarea de 40 de lei ( un abonament pe o linie ) la o gratuitate în valoare de cel mult 30 x 1,5 lei= 45 de lei, dar acordata sub formă de bilete de călătorie.

Nu analizăm aici nimic altceva decât percepția pensionarilor ( la nivelul municipiului Galați, aproape o treime din numărul de locuitori e trecută în registrele Casei de Pensii ) asupra locului lor în contemporaneitate.

A fost revoltă. Oamenii erau nemulțumiți de faptul că a) abonamentele au fost înlocuite cu bilete și b) distribuirea lor s-a făcut prin casele de bilete din oraș ( destul de puține la număr, ceea ce a dus la cozi. )

Mi s-a părut fascinantă argumentația nemulțumirii pensionarilor. Repet, unul din trei gălățeni sunt pensionari.

A) „Să ne respecte, că noi am construit țara asta!”

Asta e lozinca lor. Eu sunt de altă părere.

N-ați construit, bre, nicio brânză.

Orașe?

Să zicem că ați construit orașe. La costuri minime, pentru că ați construit blocuri după ce ați dărâmat casele unora pe care i-ați împușcat, schinguit pe la Periprava sau i-ați risipit în lume. Pe teren furat, însușit gratis sau aproape gratis ( costurile de demolare sau la schimb cu o cotineață la etajul 8 ).

Or, câtă vreme terenul pe care ați construit voi orașele a fost gratis, evident că v-ați permis s-o faceți. Altfel, nu era fezabil.

Industrie?

Să zicem că ați construit uzine și combinate. Numai că … ce chestie, înainte de a face uzinele și combinatele, o generație de tineri a fost luată de-acasă cu șuturi în fund și, ani de zile, au dat cu târnăcoapele la Bicaz sau la Bumbești – Livezeni. De ce? Păi, pentru că țara să aibă resursa energetică pe care să o consume uzinele, fabricile și combinatele. Da, Bumbești Livezeni e o cale ferată făcută cu uteciști, mândria țării, pentru a putea scoate cărbunele din Valea Jiului, atât spre Mintia ( termocentrala ce urma să fie construită lângă Deva = și era nevoie de curent în primul rând pentru zona Mârșa – Cugir, pentru uzinele cu același nume. Iar Bicazul … ce să mai vorbim.

Ori, câtă vreme o parte din costurile infrastructurii energetice au fost acoperite prin muncă neplătită ( nu punem fasolea și varza ), Republica Populară și-a putut face mai ieftin resursa energetică.

Mai pe românește, actuala generație de pensionari combiniști a avut unde să muncească și să fie plătită și să aibă de unde să iasă la pensie pe bani buni și înainte de termen pentru că, ani înainte, au existat niște sclavi.

Agricultura?

Comunismul a distrus satul românesc. A exploatat generații de femei și bărbați, prin muncă semi-forțată la câmp, dând în schimb electrificare ( și să nu credeți că, dacă se tragea curent în sat, lumea nu plătea racordarea! ), un dispensar și, poate, o școală nouă. Și-atât. Iar școala, electrificarea și dispensarul am senzația că trebuiau făcute oricum, și în comunism și în capitalism.

Poate vreun pensionar din Combinatul Siderurgic, care a muncit la furnal și a ieșit la pensie la 50 de ani, cu 15 ( sau mai multe ) milioane pe lună, să imi explice diferența dintre cele 45 de grade Celsius la care muncea, la furnal, și cele 45 de grade Celsius la care munceau, în câmp, femeile care au ieșit la pensie de CAP, la 65 de ani, cu 3-4 milioane lei pensie?

Aud?

Sunt mai grele 20 de kile de fontă lichidă cărate în cancioc decât 20 de kile de cartofi într-un sac urcat în remorca tractorului?

Sincer … nu cred.

Mai mult, sistemele de irigații pe care s-a bazat creșterea productivității la hectar ( ah, cât de Scînteia sună asta ) au fost construite, preponderent, cu militari în termen. Tot muncă neplătită, de sclav.

Uite de asta mi se pare că cei care se laudă că au construit, fără să se sinchisească că au construit cu muncă forțată sunt niște idioți. Părerea mea!

B) A doua lozincă în care trăiesc oamenii ăștia: „Noi ne-am plătit taxeleșiimpozitele” ( pronunțat așa, legat )

Dincolo de faptul că cei mai mulți ( și nu doar dintre cei de vârsta a treia ) nu prea știu diferența dintre taxă și impozit, întrebarea mea e: CÂT? Câți lei ați plătit taxeșiimpozite?

Pai, hai să calculăm relația unui pensionar din Galați cu bugetul local.

Impozitul pentru un apartament de două camere era în jur de 100 de lei. Ba nu, haideți să calculăm la trei camere, în zona de impozitare A, în centrul orașului: 175 lei an. Nu este cea mai întâlnită situație, dar e cea mai scumpă, ca să zic așa. Și prezumăm că nu au mașină. Sau au, o Dacie, antică și de demult.

Deci, impozitul pe un apartament de trei camere plătit de o familie de doi pensionari e de 175 de lei/ an + 56 lei pentru mașină = 231 lei an.

Ce primesc de banii ăștia din partea bugetului local?

Pai, călătorii gratuite de 40 de lei pe lună, de fiecare.

2 x 40 x 12 = 960 lei/ an. De 4 ori mai mult decât au dat.

Dar hei, cam două treimi sunt branșati la sistemul centralizat de încălzire. Asta înseamnă că, același buget local, le suportă 80 de lei din prețul fiecărei gigacalorii. Și, hai să spunem că nu consumă mai mult de 0,7 gigacalorii pe lună. Asta înseamnă 56 de lei pe luna de iarnă. 56 x 5 = 280 lei pe iarnă.

280 + 960 = 1240 lei. De cinci ori mai mult decât au dat la bugetul local.

Știu, nu am inclus în calcul TVA-ul. Dar nici procentele de compensare la medicamentele gratuite ( aia cu 5,5% din ce depășeste 740 de lei o glumă sinistră. )

În concluzie, dacă țara nu iese din groapă este din cauza faptului că prea mulți primesc mai mult decât dau. Ăsta nu e nici capitalism și nici măcar comunism ( clasicul „de la fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi” ).

Or, acești prea mulți care primesc mai mult decât dau amplifică problema la nivel de catastrofă pentru că trăiesc într-o propagandă continuă, din 1947 încoace.

Asta nu mai e social-democrație, e paradisul trântorilor!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s